Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα νοσηλευτικής μου πορείας και πριν τοποθετηθώ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ασχολήθηκα με το πρόβλημα της παχυσαρκίας και κυρίως με την νοσογόνο παχυσαρκία. Είμαστε μια χώρα υπέρβαρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και θεωρώ ότι είναι ενδιαφέρον να ξέρουμε λίγα παραπάνω πράγματα γι αυτό το φλέγον πρόβλημα, που απορρέει από τις λάθος διατροφικές συνήθειες και τον καθιστικό τρόπο ζωής, στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες.
Οι υπέρβαροι άνθρωποι γίνονται πάντα αντικείμενο μεγάλης προσοχής και ρατσιστικών εκδηλώσεων πολύ συχνά.
Όποια εφημερίδα ή περιοδικό κι αν ανοίξει κάποιος , μπορεί να βρει διαφημίσεις που εκθειάζουν προϊόντα και πρακτικές αδυνατίσματος , καθώς και εκατοντάδες δίαιτες , εύκολες και δύσκολες , ταχείες ή μακροχρόνιες , επικίνδυνες ή περισσότερο ασφαλείς .
Κάποτε η παχυσαρκία ήταν δείκτης καλοπέρασης . Η παχύσαρκη γυναίκα ειδικά , ήταν υπόδειγμα θηλυκότητας και γονιμότητας .
Στις μέρες μας όμως οι ιατρικές μελέτες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με σύνθετα ιατρικά προβλήματα και αυξημένη θνητότητα και θνησιμότητα .
Η παχυσαρκία είναι ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Η παχυσαρκία οφείλεται σε κληρονομικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία.
Σε μία οικογένεια, συχνά περισσότερα από ένα μέλη παρουσιάζουν τη νόσο. Ανάλογα με την αιτιολογία, μπορεί να χωρισθεί σε ενδογενή και εξωγενή. Το 5% των περιπτώσεων παχυσαρκίας έχουν ενδογενή αίτια, όπως μεταβολικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές, διαταραχές των γονιδίων ob 1 και ob 2 ή εμφανίζονται ως παρενέργεια άλλων νόσων. Το 95% του συνόλου των περιπτώσεων παχυσαρκίας έχουν εξωγενή αίτια και αποδίδονται στην πολυφαγία και στην ελαττωμένη καύση θερμίδων.
Η τάση για παχυσαρκία ενθαρρύνεται και από το περιβάλλον. Στη δυτική κοινωνία η υπεραφθονία τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης συνεισφέρουν σημαντικά στην εξάπλωση της ασθένειας.
Επίδραση στη διαμόρφωση των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών είχε και η αλλαγή του ρόλου των γυναικών, με περισσότερες γυναίκες να εργάζονται και εκτός σπιτιού.
Τέλος, οι ακατάστατοι χρόνοι γευμάτων και το αυξημένο άγχος συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η προδιάθεση του ανθρώπου να αναπτύξει μια σχέση εξάρτησης από το φαγητό, που μπορεί να καταλήξει σε υπερφαγία. Οι άνθρωποι δεν τρώνε μόνο και μόνο για να χορτάσουν. Το γεύμα αποτελεί το μέσο για την κάλυψη ψυχολογικών αναγκών, όπως η ευχαρίστηση, η ξεκούραση και η ηρεμία. Γίνεται η αφορμή να κάνουμε ένα «διάλειμμα» από τις υποχρεώσεις, το άγχος και την εσωτερική ένταση. Το φαγητό είναι από τις εξαρτήσεις που δεν μπορούμε να «κόψουμε». Πρέπει να μάθουμε να το ελέγχουμε και αυτό είναι δυσκολότερο από την αποχή.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα, η παχυσαρκία θεωρείται η δεύτερη αιτία θανάτου μετά το κάπνισμα. Eνδεικτικό της υψηλής επικινδυνότητάς της είναι ότι προκαλεί τρεις φορές περισσότερους θανάτους απ' ότι ο καρκίνος του εντέρου και του μαστού αθροιστικά! Αρκεί να αναφερθεί, ότι πάνω από το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαροι. Εξ αυτών τουλάχιστον 300.000.000 πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία. Η παχυσαρκία αποτελεί παγκοσμίως τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν. Στην Ελλάδα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της παχυσαρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους τρεις πρόωρους θανάτους στη χώρα μας αποδίδεται στην παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία μπορεί να μετρηθεί μέσω ενός δείκτη που εκφράζει το σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος. Ο δείκτης αυτός καλείται Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ορίζεται ως το πηλίκο του σωματικού βάρους, σε κιλά, διαιρούμενο με το ύψος εις το τετράγωνο (σε μέτρα).
ΔΜΣ= Βάρος(σε κιλά)
____________
Ύψος x Ύψος(σε μέτρα)
• Φυσιολογικός ΔΜΣ : 18,5 24,9
• Υπέρβαρος ΔΜΣ: 25-29,9
• Παχύσαρκος ΔΜΣ: 30-34,9
• Σοβαρά Παχύσαρκος: 35-39,9
• Νοσογόνα Παχύσαρκος: 40-49,9
• Υπερνοσογόνα Παχύσαρκος: >50
Μιλάμε για «νοσογόνο παχυσαρκία» διότι το είδος αυτού του επιπλέον βάρους μειώνει αισθητά την διάρκεια της ζωής και συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο να εκδηλωθούν ασθένειες όπως :
*Σακχαρώδης διαβήτης
*Υπέρταση
*Προβλήματα στις αρθρώσεις
*Χολολιθίαση
*Εγκεφαλικά
*Καρδιολογικά και κυκλοφοριακά προβλήματα
*Ψυχο – κοινωνικά προβλήματα
Χάνοντας αρκετό βάρος, η διάρκεια της ζωής μπορεί να αυξηθεί, ο κίνδυνος του να αναπτυχθούν κάποιες από τις ανωτέρω ασθένειες μπορεί να μειωθεί και η ποιότητα της ζωής να βελτιωθεί.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Μπορεί να επιτευχθεί με ή χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση.
Για τη νοσογόνο παχυσαρκία συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση, καθώς όλες οι άλλες προσεγγίσεις έχουν πολύ υψηλά ποσοστά αποτυχίας.
Χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας
Αυτές είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια.
1. Ενδογαστρικό μπαλόνι. Απλή και εύκολη διαδικασία. Τοποθετείται, από το στόμα, ένα μπαλόνι στο στομάχι, που φουσκώνει με νερό και δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού. Συνιστάται για επιθυμητή απώλεια βάρους ως 20 κιλά. Παραμένει στο στομάχι για 6-8 μήνες.
2. Λαπαροσκοπικός δακτύλιος. Η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση που γίνεται σήμερα σ΄όλο τον κόσμο είναι η λαπαροσκοπική τοποθέτηση ρυθμιζόμενου δακτυλίου (Lap-Band).
3.Λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη.
4. Λαπαροσκοπική γαστροπλαστική. 5. Χολοπαγκρεατική παράκαμψη. Είναι η πιο «βαριά» επέμβαση και συνιστάται μόνο σε υπερνοσογόνο παχυσαρκία.
Μετρήστε λοιπόν το δείκτη μάζας σώματός σας και προσέξτε αν είναι πάνω από 30!
Ας μην ξεχνάμε ότι είναι σημαντικό, όχι να είμαστε αδύνατοι, αλλά να είμαστε υγιείς!
Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
10 σχόλια:
Άσχημο πράγμα η παχυσαρκία.
Καλά να περνάς Ενεσούλα.
Kαλημέρα και καλή βδομάδα :) Δυστηχώς όπως έχω τονίσει και στο ιστολόγιο μου πέρασα και εγω απο την παρχυσαρκία. Πριν 8 χρόνια ήμουν 110 και έχασα 36 κιλα σε 6 μηνες ...και το λεω ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ οτι όσοι αντιμετωπίζουν αυτο το προβλημα μπορουν να τα καταφέρουν. Εαν δεν ειναι οργανικο το θεμα να ξερουμε οτι ολα ειναι θεμα του μυαλου και οτι μπορουμε να καταφερουμε τα παντα αν το θελήσουμε. Το θέμα ειναι πιστη και πειθαρχία στον εαυτο μας για να πετυχουμε το στοχο.
Αντιμετωπίζω πλέον το φαγητό σαν μεσο επιβίωσης και όχι ηδονιστικής απόλαυσης.
Ειναι κρίμα ιδιαιτερα να βλεπεις παιδάκια στο δημοτικο να ειναι παχυσαρκα και να μην μπορουν να παιξουν να τρεξουν + οτι τους δημιουργείται κομπλεξ και μετα ειναι δυσκολο να το αποβάλλουν..
ΠΑΙΔΙΑ . . . να ξέρετε ειναι κρίμα να μας χρησιμοποιει το φαγητο ...αντιθετα πρεπει να το χρησιμοποιουμε...
ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟ..:)
ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ:)
αυτή τη στιγμή,είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου (μαζί με συσχετιζόμενες παθήσεις) και πολύ μεγάλη μάστιγα ;)
Με ρωτάει ο πρωθυπουργός: "Όταν την έχεις χοντρή, τι μπορείς να κάνεις;" Μετά από πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις μου εκμυστηρεύτηκε ότι εννοούσε τη μαλακία. Μου είπε δηλαδή ότι είναι χοντρομαλάκας. Γι' αυτό γίνεται κάτι;
Μουαααααχαχαχαχαχα :)
Swell νομίζω η πάθηση του γείτονά σου δεν ειναι ιάσιμη.
Αλλα αυτο θα μας το πουν οι ειδικοί.
Χθες ειδα μια γυναίκα στα 26-27 της που περπατούσε με δυσκολία. Παρατήρησα οτι στο παντελόνι που φορούσε χωρούσαν χωρις υπερβολή δύο σαν εμένα και δεν ειμαι νάνος.
Σίγουρα κατι παθολογικό είχε, αφου τα πόδια της και η μέση της ηταν υπερβολικά παχιά.
Δύσκολη περίπτωση να ειναι κανεις παθολογικά παχύς. Κακή ψυχολογία και θέμα υγείας.
Με προσπάθεια σκληρή πολλοί τα καταφέρνουν.
@Eφιάλτη,
είναι χειρότερο να εθελοτυφλούμε και να μην την αντιμετωπίζουμε σοβαρά και υπεύθυνα.
@Λοκ,
συγχαρητήρια (με μια μικρή ένσταση για την ταχύτητα της απώλειας)!
Επιτυχία δεν είναι να χάσεις βάρος αλλά να διατηρήσεις την απώλεια στο χρόνο!
@diianeira,
για ποια χώρα;
Για την Αμερική σίγουρα!
Εδώ παίζει πολύ και το κάπνισμα, άλλη μάστιγα αυτή!:(
@Σουέλ,
λυπάμαι, δεν μπορώ να παρέμβω σε τέτοιο θέμα!:Ρ
@Τζονάκο,
είπαμε, η παχυσαρκία είναι ασθένεια.
Η γυναίκα μπορεί να είχε καιελεφαντίαση κάτω άκρων, δεν ξέρω.
Σίγουρα η αντιμετώπιση θέλει σκληρή προσπάθεια και μεγάλη θέληση και δύναμη χαρακτήρα.
Καλό βράδυ σε όλους.
@lockheart
Ειναι κρίμα ιδιαιτερα να βλεπεις παιδάκια στο δημοτικο να ειναι παχυσαρκα και να μην μπορουν να παιξουν να τρεξουν + οτι τους δημιουργείται κομπλεξ και μετα ειναι δυσκολο να το αποβάλλουν..
δυστηχος είμαστε τόοοοοοοοσο #%@#@$##$%% που το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν το συναντούμε μόνο σε παιδιά αλλά δυστηχός και στους ενήλικες που αυτοί πολές φορές γίνονται αποδέκτες αρνητικών σχολίων μόνο και μόνο λόγο του επιπλέον βάρους τους.
Στα παιδιά όταν γίνεται επιδί συνήθος είναι απο συνομιλικούς τους δίνο ένα ελαφριντικό στοιχείο στα παιδιά που κάνουν τα σχόλια λόγο ηλικίας
Αντίθετα όσοι "ειρονεύονται" και μιλάν υποτημητικά για κάποιον λόγο του ότι είναι ευσομός/ή για μένα είναι για ξύλο (μα πολή ξύλο)
καλημερα απο τα 50 κιλα
για τη αμερική κυρίως αλλά και όχι μόνο ;)
Δυστυχως, υπαρχουν πολλα σφαλματα της μισανθρωπης φυσης, που αντιστεκονται σθεναρα, ωστε να βελτιωθει το σωμα μερικων ανθρωπων. Δεν ειναι μονο η απωλεια βαρους που θα κανει ενα σωμα ελκυστικο. Απο παιδι με κατατρωει ο εφιαλτης της λιποδυστροφιας κυριως στα ακρα. Σε διαιτολογους πηγα, στη γυμναστικη ελιωσα κι αποτελεσμα κανενα στα συγκεκριμενα σημεια. Αυτο με οδηγησε σε μια χρονια θλιψη και αρνηση της ζωης.Κατεφυγα στην πλαστικη χειρουργικη και ουτε η λιποαναρροφηση αλλαξε την κατασταση. Βρισκομαι σε τραγικη ψυχολογικη κατασταση, αφου φριττω στη σκεψη οτι αποτελω μια τοσο σπανια παρατυπια της φυσης. Εχω δρομολογησει ενα πληθος πλαστικων επεμβασεων κι ειλικρινα αμφιβαλλω, για το αν θα καταφερω να εχω ποτε ενα κανονικο σωμα. Ας μην ωραιοποιουν,καποιοι,τις καταστασεις και προβαλλουν τη διαιτα ως την Παναγια της Τηνου που θα κανει θαυμα και θα χαρισει σωμα λαμπαδα. Η φυση ειναι αδυσωπητος εχθρος με τις διαταραχες στα γονιδια και στις ορμονες και δημιουργει τερατα, που υποφερουν για μια ζωη.
Δημοσίευση σχολίου