Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Ο Αλχημιστής και ο νόμος του Μέρφυ

Alchemist
Όταν εκδόθηκε το παραμυθάκι του Πάουλο Κοέλιο, "ο Αλχημιστής", έγινε σάλος!
Διάβασέ το, μου έλεγαν όλοι, είναι υπέροχο!

Το διάβασα.
Ευκολοδιάβαστο και με μια αισιόδοξη αρχή:
«το σύμπαν συνωμοτεί για να μας βοηθήσει, όταν προσπαθούμε να ζήσουμε το προσωπικό μας όνειρο»!!!
Δεν το πίστεψα και γι αυτό το λόγο δεν μου άρεσε.
Σκεπτικίστρια από τη φύση μου, αν και όχι απαισιόδοξη, ποτέ δεν πίστεψα ότι η δύναμη της αγάπης μπορεί να είναι από μόνη της αρκετή, για να μας κάνει να φτάσουμε στο στόχο μας.

Πάντα στο μυαλό μου, εξάλλου στριφογυρίζει και ο Νόμος του Μέρφυ :
Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά , θα πάει!
Αν από διάφορα πράγματα , ένα έχει την πιθανότητα να πάει στραβά , θα είναι αυτό που θα προκαλέσει την μεγαλύτερη ζημιά.
Αν αφήσεις τα πράγματα στην τύχη τους , πάντα έχουν την τάση να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Κάθε λύση γεννάει ένα καινούριο πρόβλημα....
...και άλλα τέτοια, χαριτωμένα και χιουμοριστικά, που όμως τα βλέπω, συνεχώς, γύρω μου!

Μέχρι πρόσφατα, έτεινα να πιστέψω σε αυτούς τους νόμους και ακόμα ψάχνω την αναποδιά, στην επόμενη γωνία, ακόμα κι όταν όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς!
Είδα όμως, ότι σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχει και αυτή η ευνοϊκή συνωμοσία του σύμπαντος, όταν όλες οι συμπτώσεις σε φέρνουν πιο κοντά στην επίτευξη του προσωπικού σου οράματος, χωρίς να χρειαστεί να παλέψεις γι αυτό!
Τύχη και ατυχία, αναρωτιέμαι πόσο την επηρεάζουμε εμείς ή είναι απλά, τυχαία φαινόμενα!
Τελικά νομίζω πως οι καταστάσεις δεν είναι μόνο άσπρες ή μαύρες, αλλά έχουν και όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις.
Απλά, δεν ξέρω πως μπορούμε, κάθε φορά, να κάνουμε τις αλχημείες μας, έτσι ώστε να πάρουμε το σύμπαν με το μέρος μας και ταυτόχρονα να κάνουμε ανενεργούς αυτούς, τους γκαντέμικους παλιονόμους!
???
Εσείς τι λέτε;

24 σχόλια:

Πίκος Απίκος είπε...

Πάντα πίστευα πως 'κάποιος φτιάχνει την τύχη του' παρά αυτή έρχεται και τον βρίσκει ή τον εγκαταλείπει. Η αλληλουχία γεγονότων της περασμένης χρονιάς, με τις υπερβολικά πολλές συμπτώσεις, με έκανε λίγο πιο σκεπτικιστή για το τι ποσοστό της ζωής μας είναι συγκυρία και τι απόλυτα στο χέρι μας.

Όλα αυτά τα εκ φύσεως αναπόδεικτα θεωρήματα για τα οποία δεν υπάρχει τεκμηρίωση ούτε υπέρ τους, ούτε κατά τους, μοιάζουν στο μυαλό μου σαν ένα σκύλο που κυνηγάει την ουρά του. Πάντα πλησιάζει να την πιάσει αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνει...

Το πιο σημαντικό είναι να ζούμε τη στιγμή, ένα μάθημα ζωής που μου το πρόσφερε απλόχερα η περσινή χρονιά με τα ποικίλα βιώματά της.

Καλημέρα!

Σπύρος είπε...

Κορυφαίο ποστ , αυτη η αναφορά με το σύμπαν μου θυμήζει και το νέο φρούτο που ειναι το βιβλίο "ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ" αλλη αμερικανια στις μέρες μας.

Υπάρχει μια αλληλουχία των πραγμάτων που δεν μπορούσα πραγματικά να βγάλουμε νόμους και καταστάσεις για την καθημερινότητα προσπαθουμε παντα να συνδεουμε τα πραγμα με την λογική ειναι το μόνο στην τελική που έχουμε. Ωραιο ποστακι :)

Swell είπε...

Ενεσούλα μου έχεις δίκιο. Μήπως μπορείς να μου πεις το μυστικό, να μην συνομωτούν εναντίον μου ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ; Θα σου είμαι υπόχρεος.

Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

Έχω κι εγώ την ίδια απορία με τον swell! :P

Ενεσούλα είπε...

@Πικουλίνι μου, η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ πριν μερικούς μήνες θα το έβλεπα έτσι, το ξέρουμε πολύ καλά και οι 2!
Πέρισυ μάλιστα κάπου είχα γράψει:
"γμτ ο Πάουλο Κοέλιο και ο Αλχημιστής του"!

@Λοκ μου, σου άρεσε; Χαίρομαι πολύ γι αυτό!
"Το μυστικό";Δεν το έχω υπόψην μου, αλλά αν το βρω θα το διαβάσω, έτσι από περιέργεια!

@Σουέλ και Κονφιούζντ, αν το ήξερα θα ήμουν πλούσια και διασημη και οπωσδήποτε δε θα έτρωγα τα νιάτα και την ομορφιά μου σε νυχτερινές βάρδιες στην εντατική!:ΡΡ

Πολλά φιλιά σε όλους!

Feidias είπε...

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχα η φωτό με το Τιτανικό χαχαχαχαχα απίστευτη,γαμώτο δε μπορώ να γράψω από τα γέλιααα!!!ααααχχχ....φαντάζομαι και τη μουσική της ταινίας στη διαπασών και ξαφνικά τρίξιμο της βελόνας στο πικάπ και χαχαχαχαχαχαχα....
Σοβαρά τώρα και σορρυ για το ξέσπασμα αλλά...δε φταίω εγώ,νάσαι καλά πάντως μ έκανες και γέλασα πολύ και ήτανε λύτρωση κούκλα μου!Πάντως όλοι αυτοί τους οποίους φροντίζεις στην εντατική,μπορεί να είχαν διαβάσει το βιβλίο κι αν όχι σίγουρα κάτι θα θέλανε πολύ κι αυτοί αλλά το "σύμπαν"δε τους χαμογέλασε και τόσο!Εξάλλου είναι τόσα αυτά που πραγματικά εκπληρώνονται και τόσα αυτά που δεν εκπληρώνονται που είναι μάλλον άστοχο να πει κανείς κάτι τέτοιο!Πάντως η πίστη μου,μου έχει δείξει οτι κάτι που παλεύεις να κατακτήσεις ο Θεός,θες να πεις το σύμπαν πες το αν θέλεις έτσι,στο δίνει πολλές φορές και πολλά που δε σου δίνει γυρίζεις πίσω και λες,καλύτερα τελικά που δεν έγινε έτσι,τώρα το βλέπω μ άλλο μάτι,πιο καθαρά!Αλλά δε μπορώ ναμιλήσω σοβαράπολύ βλέπω γιατί μ έχει πιάσει νευρικό τώρα λολ!
Δεν έχει γκρίνια για φλέβα γιατί δε μούμεινε καθόλου αίμα αυτές τις μέρες!
Καλημέρα και νάσαι καλά μου έφτιαξες τη διάθεση κούκλα μου!

Βλαμμενος είπε...

εγω νομιζω οτι οι επιλογες μας επηρεαζουν την τυχη μας...τιποτα δεν ειναι προαποφασισμενο και κανενα συμπαν δεν συνομωτει για τιποτα..αν θελουμε κατι πολυ ακομα και υποσεινηδητα προσπαθουμε να το καταφερουμε ....

Anastasia είπε...

Τις καλησπέρες μου!!Μετά απο πολλή σκέψη που έχω κάνει και την έχω καταθέσει και στο blog μου(σε πειράζει που μου κάνω διαφήμιση;) πιστεύω οτι επηρεάζουμε την τύχη μας ως ένα βαθμό. Πολλές καταστάσεις είναι γραφτό να γίνουν όσο και να προσπαθήσεις να τις αποφύγεις και άλλες γραφτό να μη γίνουν όσο και να τις κυνηγάς..

KitsosMitsos είπε...

Ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ροζ...
Την καλημέρα μου.

Skouliki είπε...

μην πας να με μπερδεψεις με δαυτα εγω ενα ξερω σημερα ειμαι καλα αντε κι αυριο... αν εκανα και πολλα ονειρα θα ημουν με χαπια ..

κανεις δεν εναι τυχεροςκαι ατυχος ο καθενας εχει ενα αστρο ας το εκμετταλευτει για να μπρεσει να ειναι ευτυχισμενος

Ανώνυμος είπε...

Εγώ λέω : ότι είναι να γίνει θα γίνει και ότι είναι να μη γίνει δε πάει να χτυπιέσαι ...δεν θα γίνει ποτέ !

Καλή σου μέρα

Newborn Doomstalker είπε...

Ό,τι δεν υπάρχει, δε χαλάει λένε οι Κινέζοι. Λένε και πως αν κάτι χαλάσει, δεν υπάρχει λόγος να στενοχωριέσαι. Αν φτιάχνει, θα φτιάξει, αν δε φτιάχνει, δεν θα φτιάξει.
Τώρα, ο Κοέλιο, παραείναι υπερτιμημένος. Κανένα του βιβλίο δεν κατάφερα να το τελιώσω χωρίς να πω στις πρώτες σελίδες "Τί μ@λ@κ@ς..." (παρτον τα γαλλικά).
Γενικά, ως πιστός του μερφισμού (πάτρονας και θύμα του πολλάκις) τον κατατάσσω μαζί με τη βαρύτητα και την κληρονομικότητα του θανάτου, στην πρώτη θέση των απαράβατων νόμων της ζωής.
Απλά δε γλυτώνεις. όλα αυτά τα "χαει-χούει" και τα "happy-crappy" βιβλία με δόσεις εσωτερικισμού, εμψύχωσης και του "άντε και φύγαμε γι'άγνωστα μέρη..." πλέον τα βρίσκω ανιαρά.

Η ζωή είναι σκληρή και το Σουπλίν τελείωσε. Κι εσύ, πρέπει να σκουπιστείς με την πετσέτα-σμυριγλόπανο μια μέρα που έπαθες εγκαύματα από την ηλιοθεραπεία. (Μέρφυ, απαράβατος νόμος #56.298)

Newborn Doomstalker είπε...

@swell & Confused
Ψάξτε στα ρούχα σας. Εκεί θα βρείτε ένα μικρό μεταλλικό κομμάτι, κάπου ραμμένο. Κάπου που δεν πήγαινε ο νους σας. Πετάξτε το και θα απαλλαγείτε από τις Μ@Λ@ΚΙΕΣ.

Το μεταλλικό αυτό κομμάτι, είναι ένα σούπερ μυστικό όπλο που χρησιμοποιούμε εμείς οι μυστικοί πράκτορες του μερφισμού, εναντίων του κόσμου. Μεταξύ μας το λέμε ΜΜ. Εσείς, μπορείτε να το λέτε ΜαλακοΜαγνήτη! Πετάχτε το και θα με θυμηθείτε. Μόνο μην πείτε ότι σας το είπα. Καταλαβαίνετε. Θα με φέρετε σε δύσκολη θέση.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ούτε κι' εγώ ασπάσθηκα τη γνώμη του Βραζιλιάνου....

Πιστή στην αρχαιοελληνική μας ρήση, προτροπή και δίδαγμα..προτιμω το περίφημο:
"Συν Αθηνά και χείρα κίνει"...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Selini Σελήνη είπε...

γμτ! τον Κοέλιο τον πιστεύεις όταν είσαι μικρό παιδί & αθώο και καθώς τα χρόνια περνούν καταλήγεις με όλη τη σειρά του Μέρφυ να κοσμεί την βιβλιοθήκη και πάντα με έναν τόμο κοντά στο κρεβατι....ο αλχιμιστής πάλι, παραπεταμένος και σκονισμένος πίσω πίσω, περιμένοντας και συ κι αυτος τα ανήψια σου να μάθουν να διαβάζουν, να τους τον χαρίσεις και να ξεφορτωθήτε ο ένας τον άλλον...ψεύτη Κοέλιο...
καλή μέρα ;Ρ

Ενεσούλα είπε...

Καλησπέρα.
Αν και θα απουσιάσω λίγες μέρες ακόμα, βρήκα το χρόνο να μπω, να δω τα σχόλιά σας και να σας απαντήσω.
Λοιπόν:
@Φειδία, ναι, έχει πολύ πλάκα η συγκεκριμένη φωτό, την έβαλα γιατί είναι πολύ χαρακτηριστική για τους νόμους του Μέρφυ!
Η αδερφή μου συμφωνεί με την άποψη ότι ό,τι δε γίνεται, αν και το θέλουμε πολύ, είναι στην πραγματικότητα για καλό, απλά δεν το ξέρουμε ακόμα!
Χαίρομαι που σου έφτιαξα τη διάθεση!:))

Ενεσούλα είπε...

@Βλαμμένε μου,
αν και είναι μεγάλη η ευθύνη, θα προτιμούσα κι εγώ να είναι όντως έτσι τα πράγματα!

Ενεσούλα είπε...

@Αναστασία, θα περάσω από το μπλογκάκι σου με την πρώτη ευκαιρία!
Συμφωνείς δλδ, πάνω-κάτω με την άποψή μου!

Ενεσούλα είπε...

@ΚιτςΜιτς,
έτσι, έτσι!
μουτς!

Ενεσούλα είπε...

@Σκουλικάκι μου,
δλδ το άστρο που λες τι είναι;
Αν θες χαπάκια, εδώ στην Ενεσούλα!:Ρ

Ενεσούλα είπε...

@Τρελοφαντασμένη,
παιδί της μοίρας είσαι δλδ.
Μωρέ κι εμείς τι είμαστε δλδ;
Έρμαιά της;

Ενεσούλα είπε...

@Νιουμπορν,
(καλώς το πατριωτάκι μου, μου έλειψες)
πιστή οπαδός του Μέρφυ υπήρξα για χρόνια και συμφωνώ ότι ο Κοέλιο είναι υπερτιμημένος, αλλά τους τελευταίους μήνες επειδή ή ζωή μου άλλαξε πολύ προς το καλύτερο αρχίζω να... ανησυχώ!
Που είπες είναι ραμμένος αυτός ο ΜΜ;
Λες να τον πέταξα, καταλάθος;
Ελπίζω να μην ξανακολλάει, ε;
φιλάκια

Ενεσούλα είπε...

@Γλαρένια μου, το κουνάμε το χεράκι αλλά μερικές φορές η Αθηνά... έχει ρεπό!
lol
φιλιά

Ενεσούλα είπε...

@Σελήνη, καλως ήρθες!
Πριν μερικούς μήνες τέλειωνα ένα πολύ προσωπικό και επώδυνο μέηλ με τη φράση:
"Γμτ ο Πάουλο Κοέλιο και ο 'Αλχημιστής' του"
και τώρα γράφω αυτό το ποστ...