Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Γουρουνοχαρές!

Happy PIG
Τέτοιες μέρες, σε όλη την Ελλάδα, ένα από τα παραδοσιακά έθιμα είναι να σφάζουν το γουρούνι της οικογένειας και να το γιορτάζουν!
Σε πολλές περιοχές και στην Κρήτη, ακόμα και σήμερα, διοργανώνονται γιορτές και πανηγύρια με θέμα τη σφαγή του χοίρου, τις μέρες των Χριστουγέννων.
Στα χωριά αυτό δηλαδή, γιατί στις πόλεις, να ναι καλά ο κρεοπώλης της γειτονιάς!!!
Η μαμά μου θυμάται τότε που ήταν μικρή στο χωριό, πως περίμεναν αυτή τη μέρα, να φάνε, να γλεντήσουν, ακόμα και να παίξουν, με μπαλόνι την ουροδόχο κύστη του γουρουνιού!
Η τελετή κρατούσε όλη τη μέρα ή και πολλές μέρες με τις οικογένειες να σφάζουν διαδοχικά τα ζώα που μεγάλωναν για τα χριστούγεννα και τη συμμετοχή όλων, μικρών και μεγάλων..
Εκτός από το γλέντι υπήρχε και πολλή δουλειά να ετοιμαστεί και να αποθηκευθεί όλο αυτό το κρέας, καθώς υπήρχαν ζώα που ξεπερνούσαν τα 100 κιλά!
Όλα τα μέρη του γουρουνιού και κάπου χρησίμευαν. Βραστό, πηκτή, τηγανιά, λίπος, πατσάς, καπνιστό, σηκωταριά, μπριζόλες, προμήθειες που κρατούσαν για καιρό.
Εξάλλου η κρατοφαγία πριν από 50-60 χρόνια ήταν μόνο για τις γιορτινές μέρες!

pig
Έτσι λοιπόν κι εμείς, είπαμε φέτος ,για μια ακόμα χρονιά να τηρήσουμε, κατά το δυνατόν,αυτό το λατρεμένο έθιμο, που κάνει καλό στις τσέπες των κρεοπωλών, ικανοποιεί την ακόρεστη όρεξή μας για γουρούνι και πιθανόν φέρνει νέους πελάτες στους γιατρούς της περιοχής μας!

pig
Ευτυχώς δηλαδή που ζούμε σε πόλη και δεν τηρούμε το έθιμο ακριβώς, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα να γίνω κοινωνός της σφαγής, που ξέρω ότι είναι κάτι δύσκολο και βάρβαρο, για τα ευαίσθητα αστικά αυτιά και μάτια μου! Προτιμώ βλέπετε, να μη συσχετίζω αυτό που τρώω με ζωντανό και χαριτωμένο πλάσμα.
Είπαμε, λοιπόν, να φτιάξουμε τα παραδοσιακά λουκάνικα και "απάκια" (λωρίδες καπνιστού, χοιρινού κρέατος), τα κρητικά, καπνιστά και ξυδάτα.
Με τη μαμά πρωτεργάτη, μιας και ξέρει καλά όλη τη διαδικασία, αγοράστηκε το σωστό κομμάτι χοίρου (μπούτι), το μισό κόπηκε σε μακρόστενες λωρίδες και το άλλο σε μικρά-μικρά κομμάτια, αφού αφαιρέθηκε σχεδόν όλο το λίπος.
Το λίπος το βράσαμε και βγάλαμε ένα λευκό βούτυρο, τη "γλίνα", πολύ καλό για να αποθηκεύσεις μέσα σε αυτό τα λουκάνικα,

"σύγλινα",
για κουραμπιέδες και για τηγανητά αυγά!
Fried Eggs 3Για χοληστερίνες και τέτοια δε ρωτάμε, εντάξει; :Ρ
Όλα τα κομμάτια κρέατος αλατίστηκαν, μπήκαν καρυκεύματα (πιπέρι, ρίγανη, κίμινο) και μπήκαν αποβραδύς στο ξύδι.
Τα έντερα καθαρίστηκαν και φυλάχτηκαν χωριστά με φέτες νεραντζιού.
Την επόμενη μέρα πήγαμε στο χωριό.
Εκεί, ανάψαμε τη φωτιά (αυτοσχέδια εστία, γιατί δεν έχουμε τζάκι, όπου κανονικά καπνίζονται) και μαζέψαμε εκτός από τα ξύλα και κλαδιά κυπαρισσιού, φασκομηλιάς και πορτοκαλιάς (κάνει οποιοδήποτε αρωματικό φυτό, χλωρό) για τον καπνό.
Η μαμά έκοψε "λουκανίστρες" από σκίνο, δηλαδή εύκαπτα κλαδάκια για να κρατάμε το έντερο ανοικτό και να το γεμίζουμε με τον κιμά, τελευταία στιγμή, πριν τα κρεμάσουμε, για να μην κόψει το έντερο.
Μετά το τέλος του ψησίματος- καπνίσματος, τα λουκάνικα και τα απάκια βράζονται για λίγο με ξύδι, για να καθαριστούν από τις στάχτες και να διατηρηθούν για καιρό, είτε στο χοιρινό λίπος είτε σε δροσερό μέρος.
Τα κρητικά λουκάνικα και απάκια έχουν έντονη γεύση και δε μοιάζουν με τα υπόλοιπα, εξαιτίας του ξυδιού.
Είναι γεύση που ή αγαπάς ή απεχθάνεσαι.
Είναι όμως θερμιδικά (κυρίως τα απάκια που είναι σκέτο κρέας) πολύ ελαφρύτερα από τα λουκάνικα της υπόλοιπης Ελλάδας και φυσικά πολύ καλός μεζές για κρασάκι και τσικουδιά.
Άντε, καλή μας όρεξη και... στην υγειά σας!eat and drink





14 σχόλια:

Πίκος Απίκος είπε...

Μια χαρά σε βρίσκω με τους κρεατομεζέδες και αν μη τι άλλο με κόλασες ένα κλικ παραπάνω για τις επερχόμενες μάσες της Πρωτοχρονιάς:)

Mεταξύ μας όμως, στο κρεάς τουλάχιστον, Ρούμελη rocks! Δεν πειράζει η δεύτερη θέση δεν είναι ντροπή:)

Kαλά να περάσεις τις γιορτινές ημέρες και ελπίζω τα λουκάνικα και οι λοιποί κρεατομεζέδες που ετοιμάσατε να πιάσουν τόπο στα στομάχια των φίλων, συγγενών και λοιπών αγαπημένων προσώπων που θα τα "τιμήσουν" μαζί σου.

Με άλλα λόγια,ΤΗΙS IS MASA!!!

Alexis B είπε...

Αμάν, τί πράμα, είναι αυτό????
ΣΛΟΥΡΠ!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλά που έχω γεμάτο ψυγείο!!!!!!!

Δινονόη είπε...

ολοι κανουν χαρες εκτος απ το γουρουνι! Παντως το συγκεκριμενο εθιμο το εζησα πριν μερες στην Καστορια

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Μύρισαν εδώ κάτω τα καρυκεύματα απ΄τα λουκάνικα.
΄Αντε, φέρε ένα μεζεδάκι και τη χοληστερίνη την κοιτάμε από Γενάρη...
;-)


Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Feidias είπε...

Αμάάάν..καλά δε ντρέπεσαι νοσοκόμα πράμα να μας κολάζεις έτσι βραδυάτικα?????Αλλά αφού το έκανες φέρε και ρατσές πολλές,να τα τσακίσουμε και να τις πιούμε στην υγειά σου!
Άντε εβίβα και να πεθάνει η χοληστερίνη!

Feidias είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βλαμμενος είπε...

Χθες γυρισα απο την πατριδα .... ΟΛΑ ΤΑ ΕΦΑΓΑ...δεν αφησα ΤΙΠΟΤΑ...και ειναι και ορατα τα αποτελεσματα....

φιλια πολλα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Σπύρος είπε...

Αν και δεν ειμαι γουρουνο fun! μου άνοιξες την όρεξη !!!

If...ιγένεια είπε...

Καλή μας όρεξη!

tzonakos είπε...

Εγω ειμαι αρκετά πιγκ-φάν και μόλις ηρθα απο ούζα αλλα με αυτα που διαβάζω... πεινάωωωω !
This is Massaaaa φρομ Κρίτι :)

υγ1. πότε θα μπορούμε να κάνουμε κλικ στον μεζέ της αρεσκείας μας και να τρώμε στα μπλόγκς ;
υγ2. τωρα που ειπα this is massa που λέει ο Απίκος Πικος, το Απάκι - Πάκι το χα δοκιμάσει παλιά και μου άρεσε.,

Ενεσούλα είπε...

Φιλαράκια μου, κοπιάστε και καλή μας όρεξη, λέμε!
Μακάρι να μπορούσα να σας μαζέψω όλους σε ένα μεγάλο τραπέζι και να σας φιλέψω με όλα τα καλούδια της περιοχής μου και όχι μόνο!
Μου έχουν πει ότι είμαι καλή μαγείρισσα...

Feidias είπε...

Α αυτό κανονίζεται πολύ εύκολα ξέρεις για αυτό μη τα λες αυτά...αν το κανονίσετε πάντως εγώ φέρνω μεζέδες Πολίτικους,βάλε εσύ τους Κρητικούς και τη τσικουδιά και θα μείνει στην blogoιστορία το γλέντι!χεχεχε καλό βράδυ τώρα και καλές προετοιμασίες για αύριο!

Alexis B είπε...

το 2008 να είναι ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί τό όνειρο εκείνο που την χαρά και την ευτυχία του δεν έχεις ακόμα φανταστεί.

http://www.youtube.com/watch?v=r0VUXLsBSjo&feature=related

Ανώνυμος είπε...

Zirmnerging [url=http://wiki.openqa.org/display/~buy-flomax-without-no-prescription-online]Buy Flomax without no prescription online[/url] [url=http://wiki.openqa.org/display/~buy-mobic-without-no-prescription-online]Buy Mobic without no prescription online[/url]