Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

10 στερεότυπα εικόνας για τις νοσηλεύτριες που θα θέλαμε να μην υπάρχουν


Τι θα ήταν ένα αποκριάτικο πάρτι χωρίς μια σέξυ νοσοκόμα; Ποια πορνοταινία θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς μια εμπροσθοβαρή και πάντα διαθέσιμη νοσοκόμα; Και βέβαια υπάρχουν όλες αυτές οι σαπουνόπερες και τα σήριαλ με τις νοσηλεύτριες που προσπαθούν να τυλίξουν ένα γιατρό. Μήπως αναρωτιέστε γιατί έχουμε βαρεθεί τον τρόπο που παρουσιάζονται οι νοσηλεύτριες από τα Μ.Μ.Ε.;
Δεν είναι ότι οι νοσηλεύτριες δεν έχουν χιούμορ. Έτσι κι αλλιώς δε γίνεται να κάνεις μια τέτοια δουλειά αν δε μπορείς να δεις την αστεία πλευρά των πραγμάτων. Αλλά, υπάρχει μια γραμμή -καθόλου λεπτή μάλιστα- που χωρίζει το αστείο, από το γελοίο, το κάνω χιούμορ από το κοροϊδεύω και εκεί ακριβώς είναι που χάνεται και ο σεβασμός για το επάγγελμα.
Η νοσηλεύτριες δεν είναι οι μόνες που βάλλονται από τα στερεότυπα. Οι βιβλιοθηκάριοι και οι αστυνομικίνες είναι 2 παραδείγματα ακόμα.
Εμείς οι νοσηλευτές πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ποιοι πραγματικά είμαστε και τι κάνουμε.
Ας δούμε τα 10 στερεότυπα και ας ανασκουμπωθούμε να τα καταρρίψουμε!

1. Η άτακτη νοσοκόμα της Αποκριάς
(Δεν υπάρχει τέτοια στολή, όσο κι αν το θέλατε!)

Είναι από τις πιο δημοφιλείς αυτή η σούπερ μίνι και με αβυσσαλέο ντεκολτέ, λευκή στολή. (Μα πως στην ευχή να δουλέψεις με τέτοια ψηλοτάκουνα παπούτσια;Θα μου πεις, εσένα μόνο αυτό σε πείραξε; :Ρ)
Θα τις βρεις παντού και τα μικρά παιδιά αρχίζουν από νωρίς να βλέπουν μια παραποιημένη και σεξιστική εικόνα της νοσηλευτικής.

2. Η εθισμένη νοσηλεύτρια
(Mας μοιάζει, αλλά...)

Στην Αμερική το σήριαλ "nurse Jackie" με μια πολύ ικανή και κοντά στα αληθινά δεδομένα νοσηλεύτρια έφερε στη δημοσιότητα ένα άλλο, πολύ άσχημο στερεότυπο που απλά δεν υπάρχει, αυτό της ναρκομανούς νοσηλεύτριας. Ειλικρινά δεν ξέρω ούτε μία συνάδελφο να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μα, τι φαντάζεστε; Ότι επειδή χρησιμοποιούμε αναλγητικά ναρκωτικά για τους ασθενείς μας παίρνουμε κι εμείς τη δόση μας; Η δουλειά μας θέλει καθαρό μυαλό και εγρήγορση, ικανότητες ασύμβατες με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

3. Νοσοκόμα - ερωτικό παιχνίδι
(Μπορείτε να μας πάρετε λίγο πιο σοβαρά παρακαλώ; Για το καλό σας είναι!)

Ήδη οι δυσκολίες της δουλειάς είναι πολλές, το ίδιο και οι απαιτήσεις και ο χρόνος πολύ περιορισμένος για να ασχοληθούμε με εκείνους που μας βλέπουν ως ερωτικά αντικείμενα.
Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο youtube και στο google θα βρει κανείς χιλιάδες, εκατομμύρια εικόνες και βίντεο που μας παρουσιάζουν με αυτό τον τρόπο.
Μα, αλήθεια τώρα. Έχετε δει ποτέ καμιά νοσηλεύτρια να φέρεται έτσι;

4. Διάσημες με στολή νοσοκόμας
(Χρυσό μου, δεν πείθεις!)

Η Μariah Carey ντύθηκε άτακτη νοσοκόμα για τις ανάγκες ενός βίντεο κλιπ περιφέροντας τα φτιασιδωμένα κάλλη της και αρκετές ακόμα διάσημες ντύθηκαν για αποκριάτικο πάρτι με την πιο σέξυ στολή που κυκλοφορεί, τη...δική μας! Άλλο ένα παράδειγμα το γνωστό τσουλί του Χόλυγουντ η Πάρις Χίλτον.
Κορίτσια, ουέ και αλίμονο και πέσει κανείς στα χέρια σας!

5.Νοσοκόμα- φετίχ
(Είναι λίγο αρρωστημένο)

Ένα βήμα ακόμα πιο πέρα από τη σεξιστική αντιμετώπιση που δεχόμαστε είναι ο φετιχισμός.
Ο φωτογράφος Richard Prince θεώρησε διασκεδαστικό να ντύσει την Kate Moss με ένα στενό, μίνι, μαύρο, βίνυλ, νοσηλευτικό μοντελάκι, μέσα στο οποίο ούτε ανάσα δε μπορείς να πάρεις!
Έλεος!!!

6. Η αυστηρή προϊσταμένη
(Μας έχει, πραγματικά, κουράσει)

Στον αντίποδα της σέξυ ατακτούλας και πετακτούλας νοσοκόμας είναι αυτή η αυστηρή, θρησκευόμενη, αντιερωτική (αν και μερικοί βιτσιόζοι τη βρίσκουν και με αυτό το στερεότυπο!)
αδερφή, μακρινό κατάλοιπο των πρώτων νοσοκόμων - καλογριών.
Σπάνια μεν αλλά υπάρχει ακόμα και στα σήριαλ αλλά και στα νοσοκομεία να μας θυμίζει πόσο έχουμε προχωρήσει ως επιστήμη!

7. Ο σέξυ (και συνήθως γκέυ) νοσηλευτής
(Είσαι νοσηλευτής; Είσαι, άρα, γκέυ!)

Αμάν πια! Όσο οι γυναίκες νοσηλεύτριες έχουν να παλέψουν με τον σεξισμό οι άντρες συνάδελφοί μας παλεύουν με την προκατάληψη για τη σεξουαλική τους ταυτότητα.
Τα νοσοκομεία δεν είναι γκέυ μπαρ και η αναλογία των ομοφυλόφιλων:ετεροφυλόφιλων νοσηλευτών είναι η ίδια με το γενικό πληθυσμό.
Σόρρυ αν χαλάω τη φαντασίωση μερικών και την κακεντρέχεια άλλων!

8. Η νοσοκόμα - υπηρέτρια
(Πώς μπορώ να σας βοηθήσω, κύριε;)

Νομίζετε ότι οι μέρες που οι νοσηλεύτριες ήταν οι υπηρέτριες των γιατρών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί; Όχι στην τηλεόραση! Στο σήριαλ "Γενικό νοσοκομείο" δείχνει καθαρά μια νοσηλεύτρια να φτιάχνει καφέ και να πλύνει την κούπα του αφέντη-γιατρού!
Πριτςςς!

9. Νοσοκόμα σαπουνόπερας και νοσοκομειακού σήριαλ
(Το μόνο που θέλω είναι να παντρευτώ γιατρό!)

Στα παλιά σήριαλ οι -καλοβαλμένες είναι αλήθεια- νοσοκόμες ή κουτσομπόλευαν στο γκισέ ή την έπεφταν στο νέο γιατρό του τμήματος. Το μόνο τους ενδιαφέρον ήταν πως θα τυλίξουν, παντρευτούν ή κάνουν το παιδί κάποιου γιατρού. Μια τυπική μέρα στο νοσοκομείο δηλαδή!
Εντάξει, όλο και πιο σπάνια εμφανίζεται αυτό το στερεότυπο στη σημερινή τηλεόραση, αλλά δυστυχώς υπάρχει ακόμα.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων στον ίδιο χώρο είναι φυσικό να υπάρχουν αλλά οι περισσότερες συναδέλφισσες μου (μεταξύ αυτών κι εγώ) απεύχονται να τους συμβεί μια τέτοια, δύσκολη, σχέση.

10. Η χαζή (μπίμπο) νοσοκόμα
(Πως το είπαμε αυτό το μυτερό, κοφτερό πράγμα;)

Μοιάζει με τη σέξυ νοσοκόμα αλλά αυτή εδώ είναι και χαζή.
Πολλοί άντρες τη βρίσκουν χαριτωμένη και...βολική.
Αυτό το επικίνδυνο στερεότυπο χτυπά τη νοσηλευτική με δύο τρόπους: με τη -γνωστή- σεξιστική αντιμετώπιση αλλά και με την αμφισβήτηση της νοσηλευτικής ικανότητας.

Λοιπόν, τι λέτε;
Υπάρχει τρόπος να ξεφορτωθούμε αυτές τις διαστρευλωμένες εικόνες ή απλά να χαλαρώσουμε και να συνεχίσουμε ν' αντιμετωπίζουμε με χιούμορ την παρουσίασή μας από τα μήντια;

(Σε ελεύθερη μετάφραση από το online περιοδικό Scrubs της 1ης Οκτωβρίου 2010. Της Marijke Durning)

7 σχόλια:

Skouliki είπε...

χαχαχ καταρχιν εχει απολυτο δικιο
υπαρχουν στερεοτυπα !!!!
βασικα ομως θα πω οτι η καλη νοσοκομα εχει να κανει και με το χαμογελο !! δεν παει να κραταει μια ενεση να...!! αμα ξερει να στο πλασσαρει χαλαρα θα σε κερδισει

mahler76 είπε...

απλά να απολαύσετε το αστείο (όσο κι αν καταλαβαίνω πως μερικές φορές δεν είναι καθόλου αστείο). διότι έτσι κι αλλιώς το φετίχ του str8 άντρα με την νοσοκόμα-μητέρα δεν θα εξαφανιστεί ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Μερικες φορες βιωνω την πληρη απογοητευση απο μερικους συμφοιτητριες και μελλοντικους συναδελφους (και απο καποιους ασθενεις που λενε βλακειες).. Νιωθω οτι με τετοιους ανθρωπους το επαγγελμα ειναι καταδικασμενο! Κανουμε κλινικη ασκηση για την παθολογικη νοσηλευτικη και η καθηγητρια εχει εμμονη με τις νοσηλευτικες διαγνωσεις, εκτιμησεις και παρεμβασεις. Ας πουμε αν εχουμε ενα διαβητικο που καθεται ολη μερα στο κρεβατι μπορει π.χ. να κανει κατακλισεις κ πως θα το αποφυγουμε. Σημερα λοιπον συζητουσα με αλλες 2 γι αυτο και μου λεγανε ποσο βλακεια ειναι γιατι δεν προκειται να γινει ποτε κλπ. Μου ηρθε να τους βγαλω το μαλλι τριχα τριχα.. πραγματι μ αυτες τις συνθηκες ειναι αδυνατον να κανεις αυτο το πλανο για καθε ασθενη.. Ομως σιχαινομαι τη μοιρολατρεια τους! Καθονται και δεν κανουν τιποτα, δεν ελπιζουν σε τιποτα κι αυτο ακριβως ειναι που διατηρει πολλα απο αυτα τα στερεοτυπα! Σκεψου αν πηγαινες σε καθε ασθενη, του εξηγουσες τι προβληματα εχει, τι μπορει να αντιμετωπισει και πως θα προληφθουν και θα αντιμετωπιστουν. Πιστευω οτι τοτε θα καταλαβαινε οτι κατι εχεις σπουδασει, δεν εισαι σαν τον παπαγαλο που εχει ακουσει 2-3 φορες κι εχει μαθει να επαναλαμβανει 5 λεξεις κι αυτο ειναι ολο. Τοτε ειναι που πιστευω οτι θα αρχισουμε να ανεβαινουμε στη συνειδηση του κοσμου. Το θεμα ειναι οτι για να ερθουν οι συνθηκες που θα το επιτρεψουν αυτο εμεις οι "φρεσκοι" δεν πρεπει να καθομαστε σαν τα ζωα και να λεμε "ετσι ειναι, τι να κανουμε; εμεις θα το αλλαξουμε;"

Ανώνυμος είπε...

I join. It was and with me. We can communicate on this theme. Here or in PM.

Πίκος Απίκος είπε...

Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος:). Μερικά φετίχ δεν βλέπω το λόγο να εξαφανιστούν μιας και εξάπτουν τη φαντασία των αντρών(δεν βλέπω κανέναν άντρα να παραπονιέται έτσι;). Eγώ δε, πίστεψα τόσο πολύ αυτά που με συμφέρουν ως άντρα που πήγα και παντρεύτηκα μία:). ΟΚ,το ξεφτίλισα το πράγμα -και συμφωνώ δεν ισχύουν όλα τα κλισέ για τις νοσηλεύτριες- αλλά δεν είναι και όλα για τους Mythbusters:).

tzonakos είπε...

Εδω και τώρα Mythbusters για τις νοσοκόμες, νοσηλεύτριες, γιατρίνες κλπ :)
Το 8 μου ταιριάζει καλύτερα, αλλα βασικά δε μπορώ τις κακότροπες και άσκημες γιατι αν νοσηλεύομαι θέλω να με βοηθάνε να νιώθω καλά εκτός απο το να με νοσηλεύουν.
Δεν ξερω αν αυτό ειναι υπερβολή που ζητάω, αλλα ξέρω οτι σε κάθε δουλειά θες να βλέπεις ευχάριστους ανθρώπους και καλούς στο επάγγελμά τους.
Ωστόσο αν κάποιος νοσηλεύεται με μεγάλο πρόβλημα, δε νομίζω οτι θα κοιτάξει αν η νοσοκόμα του ειναι σέκσι ή κουασιμόδα ! Δεν θα μπορεί.
Αστον να ονειρεύεται :)

KitsosMitsos είπε...

Θα πάρω 1-3-5-8. Θα τα φάω σπίτι, μην ανησυχείτε :P