Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Ρόδος (ο δικός μου ταξιδιωτικός οδηγός) Μέρος 2ο


Συνεχίζω λοιπόν και ολοκληρώνω το 10ήμερο οδοιπορικό μου σε αυτό το πανέμορφο Ελληνικό νησί.
Σήμερα θα σας πω για τους ανθρώπους, τις παραλίες και τ' αξιοθέατα της Ρόδου.


Οι Άνθρωποι της Ρόδου
Oι Ροδίτες μιλούν τραγουδιστά και σχετικά καθαρά με επιφωνήματα όπως: "μάνα, μάνα", βρισιές: "είσαι χλωρός, είσαι λωλός" και 23 γράμματα στη Ροδίτικη αλφάβητο καθώς Δέλτα "΄εν έχει"!!!

Είναι αργοί και αφηρημένοι οδηγοί, θεωρούν το φλας προαιρετικό, το κόκκινο και το stop συμβουλευτικής φύσεως και δεν έχουν καθόλου καλή αίσθηση του προσανατολισμού. Μην ζητήσετε οδηγίες, είναι απαράδεκτοι! Θα σας μπερδέψουν χειρότερα. Προτιμήστε την ασφάλεια ενός χάρτη!

Έχουν χρήματα οι περισσότεροι, κάποιοι τα προβάλουν και κάποιοι τα κρύβουν.
Έτσι, είδα υπάλληλο σε κατάστημα ρούχων με Rolex και γιαγιά του χωριού με ιδιόκτητο ξενοδοχείο 300 κλινών!

Έχουν διαβρωθεί από τον τουρισμό, αλλά δεν είναι κουτοπόνηροι. Είναι φιλικοί και χαρούμενοι, αλλά σου κάνουν ξεκάθαρο ότι σε βλέπουν ως... €υρουλίνια που θα μπουν στην τσέπη τους!

Οι νέοι είναι σχεδόν όλοι "κάγκουρες" και τα κορίτσια "wannabe trendy", αρκετά προκλητικά ντυμένα, στην προσπάθειά τους να μην τους φάνε άλλους άντρες οι ξένες νύφες (από τις οποίες είναι γεμάτο το νησί, κατάλοιπο του "greek famous kamaki" της ένδοξης δεκαετίας του '80)!

Είναι τοπικιστές με το δικό τους τρόπο και θα υποστηρίξουν το νησί τους λέγοντας με άπταιστη προφορά: "Rhodes is the best, fk the rest"! Ωστόσο δεν είναι ξενομανείς, ακούν κυρίως Ελληνική μουσική και χρησιμοποιούν πολλές Ελληνικές λέξεις ακόμα και για όσες η ξένη λέξη είναι πιο συνηθισμένη (π.χ. ντισκοτέκ- δισκοθήκη)


Οι θάλασσες της Ρόδου

Υπέροχες θάλασσες, για όλα τα γούστα. Βότσαλα, βράχια, αμμουδιές, πολύβουες, ερημικά κολπάκια, κύμματα για σερφ, ηρεμία, απ' όλα έχει αυτό το ευλογημένο νησί.
Καλύτερες παραλίες έχει η νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, με μεγάλες αμμουδιές και περισσότερη ηρεμία στη θάλασσα, καθώς την άλλη πλευρά σχεδόν όλο το καλοκαίρι τη μαστιγώνουν τα βορεινά μελτεμάκια.
Από τις καλύτερες παραλίες είναι η Τσαμπίκα,η Αγάθη, το Χαράκι και το Κιόταρι, ενώ τέρμα νότια στο Πρασονήσι μπορούν να πανε όσοι αρέσκονται στο σέρφινγκ.
Υπάρχει και μια παραλία με βράχια που ονομάζεται... "Άντονυ Κουίν"! Τη δώρισε ο τότε δήμαρχος της Ρόδου στο γνωστό ηθοποιό, όταν γύρισε στη Ρόδο τον "Ζορμπά".
Φαληράκι
Διάσημη και ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της Ρόδου, με πολλά και καλά ξενοδοχεία, κλαμπ, μαγαζιά, φαστφουντ. Πολύβουη και τιγκαρισμένη και η οργανωμένη παραλία. Αν και είναι καλή οι ντόπιοι την αποφεύγουν, όπως και όλο το Φαληράκι, γενικότερα, εκτός από τους νέους που θέλουν να πάνε για ποτό μέχρι λιποθυμίας ή για εύκολο σεξ.
Γενικά οι Ροδίτες είναι πιστοί σε μερικά μη-τουριστικά μέρη και μαγαζιά, στα οποία όμως θα σε πάνε ευχαρίστως, αν σε γνωρίσουν.

Στις παραλιακές περιοχές έχεις επίσης αφθονες επιλογές για πολύ καλό φαγητό, ψαρικά κυρίως φυσικά.
Εγώ δοκίμασα καλή αστακομακαρονάδα στο "Λιμανάκι", στα Κολύμπια, ωραία θαλασσινά και ψάρια στον "Τσαμπίκο" στα Καβουράκια Καλλιθέας και νόστιμους μεζέδες στην "Όστρια" στην Κάλαθο.

Το χειμώνα οι ντόπιοι προτιμούν την κρεατοφαγία σε ταβέρνες της ενδοχώρας, όπως οι φημισμένες του χωριού Απόλλωνας.

Τα Αξιοθέατα της Ρόδου
Πεταλούδες
Από τα πλέον διάσημα αξιοθέατα έξω από την πόλη είναι αυτή η όμορφη κοιλάδα με τις πεταλούδες που κατακλύζουν τα δέντρα της περιοχής τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι όλες ίδιες, σκούρες καφέ με πορτοκαλί πιτσίλες. Αρχές Ιουνίου υπήρχαν ελάχιστες (είδαμε συνολικά 4!), αλλά παρόλα αυτά η βόλτα στο δασάκι ήταν πολύ ωραία.

Επτά Πηγές
Παλιό υδραγωγείο των Ιταλών, από το Μεσαίωνα, μπορείς να το περπατήσεις υπογείως για ένα χιλιόμετρο, με τα πόδια στο νερό, ή από πάνω για όσους έχουν κλειστοφοβία.
Εγώ απόλαυσα την υπόγεια εμπειρία και...δροσίστηκα!

Λίνδος
Ο πλέον διάσημος αρχαιολογικός τόπος της Ρόδου, με ένα υπέροχο κάστρο- Ακρόπολη, με καταπληκτική θέα. Έχει επίσης οργανωμένο οικισμό με πολλές επιλογές φαγητού και διασκέδασης και πολύ καλή παραλία.


Φιλέρημος
Έτσι ονομάζεται το βουνό, στην περιοχή της Ιαλυσού (Τριάντα), η αρχαιά πόλη κοντά στη σημερινή χώρα.
Εκεί είναι και ένα πολύ ρομαντικό, μεσαιωνικό μοναστήρι της Παναγίας. Αν καθήσεις στα πεζούλια του μπορεί να νιώσεις Ιππότης έτοιμος να παλέψεις για την καρδιά της καλής σου ή Δεσποσύνη που με καρτερικότητα περιμένει εκείνον που θα την διεκδικήσει και κερδίσει!
Τέτοια είναι τα βάιμπς της περιοχής!


Κάμειρος
Η τρίτη αρχαία πόλη της Ρόδου και επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Άντε, καλό ταξίδι και να περάσετε τόσο τέλεια, όσο κι εγώ!

8 σχόλια:

tzonakos είπε...

Πάρα πολυ καλό και το δεύτερο μέρος Ενεσούλα !
Μου θύμισες τα μερη που πηγα την τελευταία φορά που πηγα Ρόδο. Πολυ όμορφα στις 7 Πηγές και ενδιαφέρον στις Πεταλούδες που εγω ειχα πάει Αύγουστο και ειχε πολλές.
Οι θάλασσες πράγματι πολύ καλές με εξαίρεση κάποια σημεία με άγριους βράχους κοντά στην Καλλιθέα νομιζω.
Μεγάλο νησί και με πολλές ομορφιές, αξίζιε να πάει κανεις αλλα να μείνει ενα 8-ήμερο τουλάχιστον για να το γυρίσει.

Crazy Tourists είπε...

"...δεν έχουν καθόλου καλή αίσθηση του προσανατολισμού. Μην ζητήσετε οδηγίες, είναι απαράδεκτοι! Θα σας μπερδέψουν χειρότερα. Προτιμήστε την ασφάλεια ενός χάρτη!"

Μήπως τελικά οι γονείς μου είναι από τη Ρόδο και με μπέρδεψαν στομ μαιευτήριο; Τι να πω; Σα να περιγράφεις εμένα!!!

Τέλεια η παρουσίαση του νησιού,μ' έκανε να ονειρευτώ ένα ταξιδάκι κατά κει!!

CrazyTourist2

NdN είπε...

Ωραίο και το δεύτερο μέρος Ενεσούλα! Θυμήθηκα και εγώ μέρη που πήγα πριν από πολύ καιρό.

Ομορφο νησί η Ρόδος!

Καλό ΣΚ!

the BluElephant είπε...

ροδος καλέ κε 'εν έχει καλύτερα!

Dr_MAD είπε...

Πάλι για την Παναγιά Τσαμπίκα κτλ... πφφφ! ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΤΩΡΑ!

Σπύρος είπε...

Tέλειος ταξιδιωτικός οδηγός:)

Ενεσούλα είπε...

Να πάτε, να πάτε και μακάρι να σας φανούν χρήσιμες οι πληροφορίες μου!
@Μαντ,
... πριτςςςςς!
Φιλάκια

Μιχαλης Ροδος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΡΟΔΟ ( 30 ΧΡΟΝΙΑ)!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩς ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ!
1)ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ 3ΣΤΟΥς 10 ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ.Η ΕΙΧΑΝ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΔΩΣΑΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΝΕ ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ!Η ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ!
2)ΟΔΗΓΟΥς ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΓΟΥς ΚΑΙ ...ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ! ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΛΑΣ,ΠΟΙΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΦΛΑς ΤΗ ΣΗΜΕΡΟΝ ΗΜΕΡΑ ΧΑΧΑΧΑ!
3)ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ,ΝΑΙ ΑΜΑ ΠΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΝΑ ΑΜΟΡΦΩΤΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ!
4)ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΩΣ ΕΥΡΩ ,ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΑΣ ΑΛΛΟΥ ΠΩς ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΝ? ΟΧΙ ΡΩΤΑΩ ΔΗΛ!
5)ΝΤΥΣΙΜΟ ΑΛΛΟΙ ΝΤΥΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΚΛΟΟΥΝ,ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΝΑ,ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ!ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ!
Υ.Γ ΤΟ ΠΙΑΣΕΣ???