Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Ρόδος (ο δικός μου ταξιδιωτικός οδηγός) Μέρος 1ο



Ιούνιος 2008.
Ο καλός μου υπηρετεί στη Ρόδο και αφού δε γίνεται να πάρει ακόμα άδεια, δράττομαι της ευκαιρίας της δικής μου για να πάω εκεί, μιας και έχω όλα τα κατάλληλα κονέ, καθώς εκεί μένει μια πολύ καλή μου φίλη.
Κατερίνα, παλιά μου φίλη και συμφοιτήτρια, δεν ξέρω πραγματικά πως να σ' ευχαριστήσω για τη φιλοξενία, τις διευκολύνσεις και την αγάπη που τόσο απλόχερα μας προσφέρατε κι εσύ και η οικογένειά σου!

A Big Hug
10 υπέροχες μέρες στη Ρόδο λοιπόν και αφού εκείνος δεν ήταν κάθε μέρα μαζί μου (αν και τα καταφέραμε να βρεθούμε όλες τις μέρες έστω και για 5 λεπτά!) είχα το χρόνο να περπατήσω, να οδηγήσω και γενικά να γυρίσω σχεδόν όλο το νησί και να συλλέξω αρκετές εμπειρίες για να μοιραστώ μαζί σας.

Κατ' αρχάς, η Ρόδος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά του κόσμου!
Μην το ξεχνάμε και μην το υποτιμάμε εμείς οι Έλληνες, επειδή είναι κοντά. Για τους ξένους είναι συχνά ένας προορισμός ονειρικός κι εξωτικός, όπως ακούγονται στ' αυτιά μας προορισμοί όπως: Μπαλί, Σεϋχέλλες, Μαυρίκιος, Καραϊβική κτλ. Και έτσι είναι! Δεν έχει τίποτα απολύτως να ζηλέψει από τους προαναφερθέντες προορισμούς, μη σας πω ότι τους νικάει και στα σημεία!
Όχι, δε σκοπεύω να ευλογήσω τα Ελληνικά μας γένια, θα πω και ό,τι στραβό παρατήρησα, απλά, πιστέψτε με, ζώντας σε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου, συχνά το ξεχνάμε και υποτιμάμε τις ομορφιές του τόπου μας. Έχω ταξιδέψει αρκετά ως τώρα και θα συνεχίσω να ταξιδεύω, αλλά ποτέ δεν έπαψε να μ' εντυπωσιάζει η ομορφιά και η ποικιλομορφία των Ελληνικών τοπίων. Αλλά, ας πάψω να φλυαρώ και ας περάσω επιτέλους στο θέμα του σημερινού ποστ.
Ρόδος

Κατοικείται από τα πολύ αρχαία χρόνια. Η θέση της, το κλίμα της και οι ομορφιές της την έκαναν ένα δελεαστικό τόπο κατοικίας από τότε! Ο μύθος λέει ότι ήταν ένα δώρο του δία για τον Απόλλωνα. Αρχικά υπάρχει ως μυκηναϊκή αποικία, μετά ιδρύονται 3 πόλεις κράτη, η Ιαλυσός, η Κάμειρος και η Λίνδος (ερείπια και των 3 σώζονται ως τις μέρες μας και είναι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι), που ενώνονται αργότερα και παίρνουν τ' όνομα "Ρόδος".
Το κλίμα της είναι πολύ μαλακό, με πολύ μεγάλα ποσοστά ηλιοφάνειας, δεν είναι τυχαίο ότι ονομάστηκε το νησί του Απόλλωνα, θεού του Ήλιου.
Τους καλοκαιρινούς μήνες ένα γλυκό βοριαδάκι κάνει τη ζέστη πολύ ανεκτή και σε συνδυασμό με το αρκετό πράσινο του νησιού, τα βράδια είναι δροσερά και ευχάριστα.
Κουνούπια όμως βρε παιδιά!
Πάρα πολλά και πολύ επιθετικά, υπάρχουν παντού και είναι ανθεκτικά.
Προσοχή!Μην πάτε Ρόδο χωρίς το αντικουνουπικό σας!
Αν και νησί των Δωδεκανήσων λοιπόν, χωρίς μεγάλα ποσοστά βροχής, έχει πολύ πράσινο, προφανώς επειδή το έδαφος έχει αρκετά υπόγεια ύδατα.

Η πόλη της Ρόδου
Είναι χτισμένη στο βορειότερο σημείο του νησιού.

Από ψηλά, στο "Μόντε Σμιθ", όπου βρίσκεται και η Ακρόπολη μπορείς να δεις τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές.
Πολύ όμορφο και γραφικό λιμάνι και η πόλη σύγχρονη, με καλή αγορά, με όλες τις σύγχρονες αλυσίδες καταστημάτων, όμορφα, νεοκλασικά κτήρια και... σχεδόν καλή σηματοδότηση!
Αν έχεις καλή αίσθηση προσανατολισμού, μάλλον θα βρεις το μέρος που θες να πας, γιατί αν στηριχτείς σε οδηγίες από τους ντόπιους... κάηκες!, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε στο επόμενο ποστ!

Σε όλη τη σύγχρονη πόλη η στάθμευση είναι ελεγχόμενη και με εισητήριο, αλλά μόνο για τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, που όμως είναι αρκετά τσουχτερό: 1,5 € την ώρα!!!

Tο highlight της πόλης της Ρόδου είναι φυσικά η παλιά, μεσαιωνική πόλη, περιφραγμένη με καλοδιατηρημένα τείχη.

Η παλιά πόλη, των Ιπποτών του μεσαίωνα, είναι πολύ μεγάλη και εκτός από τα κεντρικά σημεία με τα μαγαζιά, τα εστιατόρια και τις καφετέριες, έχει και ένα εκτεταμένο δίκτυο από βοτσαλοστρωμένα καλντερίμια. Εκεί μεταξύ κατοικιών, μαγαζιών κτλ βρίσκονται και τα μπορντέλα του νησιού!
Διάφορες πύλες, άλλες ανοικτές σε οχήματα και άλλες όχι, με προμαχώνες, γέφυρες και κήπους σε οδηγούν σε έναν άλλο κόσμο, μια άλλη εποχή.

Αξιοθέατα της περιοχής, που κάθε πρωί είναι γεμάτη από τις (π)ορδές των τουριστών από τις κρουαζιέρες, είναι το Παλάτι των Ιπποτών (οδηγεί σε αυτό ο Δρόμος των Ιπποτών), το Αρχαιολογικό Μουσείο (μεσαιωνικό νοσοκομείο ήταν) και ο τούρκικος ναός με το μιναρέ και τη μουσουλμανική βιβλιοθήκη απέναντι.
Εκεί , ένα βράδυ που επιστρέφαμε από το σινεμά, είχαμε μια spooky εμπειρία, καθώς περπατούσαμε στα μισοφωτισμένα, ερημικά σοκάκια, λες και είμαστε στα σκηνικά ταινίας εποχής, όπως πχ "Ο Τζακ, ο Αντεροβγάλτης", μπρρρ! Jack
Μέχρι να βγούμε σε γνωστό σημείο, κρατούσα το ταίρι μου σφιχτά από το χέρι και η καρδιά μου χτυπούσε σα τρελή από το φόβο (όχι πως εκείνος ήταν πιο θαρραλέος, απλά κρατούσε τα προσχήματα, χαχαχα).

Από φαγητό και βραδυνή διασκέδαση, οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα βαλάντια.
Σουβλάκιgyros και παγωτό είναι τ' αγαπημένα εδέσματα των Ροδίων, αλλά και των επισκεπτών.
Από σουβλατζίδικα θα ξεχωρίσω τον "Αυγουστίνο" στα "100 μαγαζιά", το καλύτερο παγωτό που έφαγα δεν ήταν από το φημισμένο "Mike's", αλλά από το "Vienna", ευθεία κάτω από την Ακαδημία.
Η καλύτερη καφετέρια είναι το "Μπουντουάρ", στην οδό Αμερικής και πολύ καλή επιλογή για το βράδυ είναι το πλωτό "Κοντίκι" στο Νεώριο.
Η Ρόδος έχει και Καζίνο, με καλή φήμη και καταπληκτικό εστιατόριο, με ωραία θέα.
Έχει και ένα παλιό και αρκετά δημοφιλές Ενυδρείο, το πρώτο της Ελλάδας.
Πολλά πάρκα, ανάσες δροσιάς στην πόλη, και δρόμοι πλακόστρωτοι με δέντρα, που συχνά δεν αφήνουν τον καυτό ήλιο να φτάσει ως κάτω.

Άλλα γνωστά σημεία της πόλης είναι: Η "Έλλη", "Τα εκατό μαγαζιά", η "Ακαδημία", το "Μαντράκι", το "Δημαρχείο" κα.
Θα επανέλθω με επόμενο ποστ για τις παραλίες, τ' αξιοθέατα και τους ανθρώπους της Ρόδου.
Σεντόνι το ποστ, αλλά τι να κάνω; Είχα πολλά να πω! Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα και ενδιαφέροντα, αν επιλέξετε τη Ρόδο για προορισμό διακοπών!

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ενεσούλα είπε...

Ωραία αρχή κάναμε στα σχόλια, με σπάμ!
delete λέμε!

Γκρινιάρης είπε...

Ωραίο και περιεκτικό ποστάκι, με χρήσιμες πληροφορίες! Πολύ ωραίο νησί η Ρόδος! Περιμένω και το επόμενο post!

ΥΓ. Γιατί τις φωτογραφίες τις μικραίνεις τόσο;

Dr_MAD είπε...

Πλήρες ρεπορτάζ από Φαληράκι ΤΩΡΑ!
χαχαχα

Welcome back κούκλα :-D

Ενεσούλα είπε...

@Γκρινιάρη μου,
πάλι γκρινιάζεις!
Όλες οι ψωτό είναι σε φυσικό μέγεθος, αν κάνεις κλικ πάνω τους θα τις δεις.
Τις μικραίνω στο ποστ για λόγους εργονομίας του χώρου!

@Μad,
και για το Φαληράκι θα πω, μη σκας!
Ευχαριστώ και από εδώ!;)

Φιλάκια πολλά

Crazy Tourists είπε...

Τι ωραία!! Πόσο θέλω να πάω!!!
Θα πάρω και τον τρελοτουρίστα μου μαζί γιατί αλλιώς θα χαθώ!! Πως λέμε ορατότις μηδέν; Ε, προσανατολισμός μηδέν εγώ!!!
Περιμένω τη συνέχεια για τη θαλασσίτσα!!

CrazyTourist2

mad2luv είπε...

μμμ..ενδιαφερον...πηγαν περσυ η παρεα μου αλλα δυστυχως δεν μπορεσα να παω...απ οτι εμαθα ειναι καταπληκτικα...

το φτυαράτσι είπε...

Kαλώς ήρθες!Σούπερ τα πέρασες βλέπω και τα περιέγραψες φανταστικά!Πρέπει να κάνεις εκπομπή στην τηλεόραση για ταξιδιωτικούς προορισμούς!Μύκονο πότε θα πας για να ξέρω;Χιχι!
Την κουλησπέρα μου!

Πίκος Απίκος είπε...

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδ... ουπς μου ξέφυγε... Μα καλά δεν ντρέπομαι καθόλου ο Απίκος... Το κορίτσι μου έγραψε ένα υπέροχο ποστ για τη Ρόδο κι εγώ αλλού αρμενίζω:).

Ανυπομονώ για το επόμενο ποστ και φυσικά για την επόμενη φορά που το κορίτσι μου θα ομορφύνει τις μέρες μου εδώ με την πληθωρική παρουσία της!

Πραγματικά απόλαυσα τις μέρες μας εδώ, σε ένα ξεχωριστό πραγματικά μέρος και για να πω την αλήθεια είμαι λίγο "λαίμαργος" και θέλω κι άλλο!!!

Εύγε λοιπόν Μις Ενεσούλα και περιμένουμε τη συνέχεια του ροδίτικου οδοιπορικού σου, ως δηλωμένοι αμετανόητοι εθισμένοι φαν σου (σ.σ. μα είμαι φοβερά αντικειμενικός ο μπαγάσας, ω ναι!!! χα,χα,χα).

Γλυκά φιλιά στην ροζ πανδαισία μου!

tzonakos είπε...

Χαχαχα ! Και εγω εχω χαθεί με οδηγίες απο ντόπιους !!! χχαχαχα βρε συ !
Λοιπόν καλωσήλθες, ειχα δει το θεμα απ οταν τ ανέβασες αλλα ... θα σου ξηγήσω.
Πράγματι ειναι ωραία η Ρόδος κι αξίζει να την γνωρίσει κανείς μένοντας και σε χωριό όπως ειχα μείνει 5 μέρες στου Αφάντου παλιά.
Ειναι ενα μερος που σε κάνει να νιώθεις καλά και τα μεσαιωνικά ολα αυτά σε μεταφέρουν σε άλλο κόσμο.
Απένταντι ειναι η Τουρκία αλλα το μέρος ειναι Ελλάδα και ειναι μεγάλο πράγματι. Δεν ξερω αν εκανες εναν ολόκληρο γύρο του νησιού αλλα αν έκανες θα βλεπες οτι θες ολόκληρη μέρα απλά να το γυρίσεις, χωρίς να στέκεσαι και πολλή ωρα όπου πάς.
Α, ναι και ειναι γεμάααατο Σκανδιναβέςςς !
Θα ξαναπάω και σύντομα.

tzonakos είπε...

Ροζ πανδαισία σε είπε τ ακούς ;;;
Χαχαχαχα :)

Εύη είπε...

Καλώς όρισες πάλι κοντά μας ενεσούλα από ότι κατάλαβα πέρασες καλά και χαίρομαι, η Ρόδος είναι πραγματικά όμορφο νησί έχω πάει 2 φόρες και θα ήθελα να το ξαναδώ περίμενα και το επόμενο ποστ σου να δω και από τα δικά σου ματάκια τις ομορφιές του

Sideras είπε...

Πέρασες παρά πολύ καλά και εννοείτε ότι με έπεισες να βάλω στην εκδρομική μου λίστα την Ρόδο. Το ξέρω ότι μοιάζει στην Κύπρο, αλλά μετά την περιγραφή που έδωσες ,μια βόλτα κανένα τριήμερο θα το κάνω : )

Καληνύχτα σου!!