Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Hράκλειο Κρήτης, η πόλη μου (μέρος 1ο)



Το Ηράκλειο με 142.112 κατοίκους (απογραφή 2001) και συνολική επιφάνεια 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι η τέταρτη (μετά την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ) μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Ελλάδας και η πρωτεύουσα της Κρήτης.
Στην πραγματικότητα, καθημερινά κινούνται και δουλεύουν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι, κάνοντας το Ηράκλειο μια σύγχρονη μεγαλούπολη με όλα τα "κακώς κείμενα" που αυτό συνεπάγεται!

Μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα και πρόβλημα πάρκινγκ, καθώς και έλλειψη χώρων πρασίνου, αλλά ευτυχώς όχι ιδιαίτερο πρόβλημα νέφους, καθώς οι συχνοί άνεμοι (βοριάδες ως επί το πλείστον) που πνέουν στην πόλη, αλλά και η άμεση επαφή με την θάλασσα, βοηθούν τους κατοίκους ν' αναπνέουν!

Η πόλη του Ηρακλείου θεωρείται (και πιθανότατα είναι) η πιο άσχημη πόλη της Κρήτης, μια πόλη άναρχα οικοδομημένη, μια πόλη παραθαλάσσια, που όμως "έχει στρέψει την πλάτη της" στη θάλασσα!

Αυτό πάει ν' αλλάξει τα τελευταία χρόνια (με τη βοήθεια του νυν δημάρχου Γιάννη Κουράκη, που εξ αιτίας αυτών των αλλαγών επανεκλέκτηκε 2η τετραετία το 2006, με ποσοστό που άγγιξε το 73%!).
Πολλά έργα γίνονται λοιπόν τα τελευταία χρόνια, με κύριο στόχο τον βόρειο, παραθαλάσσιο άξονα της πόλης.
Και το Ηράκλειό μου, ομορφαίνει μέρα με τη μέρα!

Κύριοι οικονομικοί τομείς της πόλης είναι ο τουρισμός, η γεωργία και το εμπόριο.
Το Ηράκλειο διαθέτει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα σε κίνηση αεροδρόμια της χώρας (αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης") και ένα πολύ εμπορικό λιμάνι.
Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία.
Ας δούμε μερικά ιστορικά στοιχεία (από το wikipedia.org)

Ιστορία



Το Ηράκλειο βρίσκεται κόντα στo παλάτι της Κνωσού που την περίοδο του Μινωϊκού πολιτισμού είχε την μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού στην Κρήτη..

Η πόλη του Ηρακλείου κτίστηκε το 824 όταν κατέλαβαν τις ακτές οι Σαρακηνοί πειρατές υπό τον Αμπού Χαφέζ. Έχτισαν μεγάλο οχυρό με μια περιμετρική μεγάλη τάφρο γύρω απο την οποία και αναπτύχθηκε η πόλη που έλαβε και την αρχική ονομασία Χάνδαξ. Οι Σαρακηνοί κατέστησαν την πόλη αυτή ως πρωτεύουσά τους και ορμητήριο των πειρατικών τους δραστηριοτήτων πράγμα που εξόργισε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Το 961 οι Βυζαντινοί επιτέθηκαν στην πόλη, έσφαξαν τους Σαρακηνούς, την λεηλάτησαν και την έκαψαν. Την ξαναέκτισαν και κράτησαν την κυριαρχία της για 243 χρόνια.

Το 1204 η πόλη αγοράστηκε από τους Ενετούς, εν μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας που συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων την επανατοποθέτηση στον θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του Ισσαάκιου Β΄Αγγέλου από τους Σταυροφόρους της 4ης Σταυροφορίας.

Οι Ενετοί βελτίωσαν τις οχυρώσεις της πόλης χτίζοντας ένα τεράστιο τείχος (πάχους μέχρι 40μ σε ορισμένα σημεία) του οποίου το μεγαλύτερο μέρος σώζεται μέχρι και σήμερα. Το όνομα της πόλης από Handaq έγινε Candia στα Ιταλικά.

Το 1647μ.Χ. ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους, η οποία κράτησε 22 χρόνια και κόστισε την ζωή σε 30,000 Κρητικούς και 120,000 Τούρκους και εν τέλει έληξε με την κατάκτηση της πόλης το 1669. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας η πόλη έγινε γνωστή και ως “Μεγάλο Κάστρο” ή “Κάστρο”.

Η πόλη ελευθερώθηκε το 1898 και μπήκε στην Κρητική Πολιτεία το 1908, που με την σειρά της προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1913. Κατά την απελευθέρωση της η πόλη ονομάστηκε Ηράκλειο από τον Μινωικό οικισμό που υπήρχε στο σημείο, ήδη από τον 7ο π.χ. αιώνα, σύμφωνα με τα "Γεωγραφικά" του Στράβωνα ("... έχει για επίνειο η Κνωσσός το Ηράκλειο...")

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει μια πολύ καλοφτιαγμένη ιστοσελίδα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ιστορική διαδρομή και βίντεο για την πόλη.
http://www.heraklion-city.gr/

Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από το www.dpgr.gr. Θα ακολουθήσει 2ο ποστ με δικές μου φωτογραφίες, για να δείτε την πόλη μέσα από τα δικά μου μάτια.
Ετοιμάζεται...

22 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καλησπερα Ενεσουλα.
Λιγα πραγματα εχω να προσθεσω σε τουτο το ποστ, για μια πολη που πραγματικα μου αρεσει.

-Ειναι αδοκιμη η συγκριση ανομοιων μεγεθων. Το Ηρακλειο δεν μπορει να συγκριθει με καμια αλλη πολη εντος του νησιου. Η συγκριση του μπορει να ειναι με πολεις ιδιου μεγεθους, αυτο πιστευω.
-Εχει και αξιολογη βιομηχανικη ζωνη η πολη, ετσι δεν ειναι;

-Να αναφερεις σε καποια αναρτηση και τις πολλες ομορφιες του νομου Ηρακλειου, θα ειναι ακομα πιο ολοκληρωμενη η παρουσιαση.
-Περιμενω φωτο.

Φιλια!!!
:)

artou είπε...

Κρήτη

πανέμορφη κατ εμε κάθε της πόλη κάθε της γωνιά.Λατρεύω λέμε λατρεύω


Αν και λόγω κίνησης είναι όντως λίγο πιο "φορτική" από τους άλλους νομούς

Βρείτε μια δουλειά λέμε να κατεύω μόνιμα και ενα κρητικό που πολύ τους γουστάρω


την καλημέρα μου

Crazy Tourists είπε...

Πολύ όμορφες φωτογραφίες από μια πόλη που δε μου άρεσε καθόλου, μερικά, ουπς τι μερικά...πάνε 8 χρόνια από, τότε που την επισκέφθηκα τελευταία φορά!
Περιμένω τις δικές σου φωτογραφίες!! Λές να μου αλλάξεις γνώμη και να ξαναπάω;
Φιλιά Ενεσούλα!!

Τρελοτουρίστρια

ώρα του τέλους είπε...

Η κρήτη είναι πανέμορφη έχω γυρίσει όλη την Κρήτη και θέλω να ξαναπάω όταν βρω την ευκαιρία!!

KitsosMitsos είπε...

Αυτά είναι τα ωραία! Γιατί μπορεί να γίνει ωραία η πόλη σου (προς το παρόν δεν είναι και τόσο)!
Να κάνεις πιο συχνά τέτοια αφιερώματα...

Skouliki είπε...

εχω επισκεφτει το ηρακλειο παρα πολλες φορες και εχω να πω οτι ειναι καταπληκτικη πολη οπως και γενικα ολη η κρητη χω να το λεω


φιλακια εχεις και προσκληση σε μενα

Dr_MAD είπε...

δεν έχω πάει ποτέ στην πόλη σου :-(

τώρα που θα είμαι Αθήνα, όμως, σίγουρα θα πεταχτώ χμ χμ χμ

Ανώνυμος είπε...

Πανέμορφες η φωτογραφίες και πολύ οργανωμένες οι πληροφορίες.
Νομίζω πως οι δικές σου φωτό θα είναι ακόμη πιο κουκλίστικες..
Επίσης πιστεύω πως δεν είναι τυχαίο που ο Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 18 Φεβρουαρίου 1883 (θα πρότεινα να βάλεις καμία φωτό που να σχετίζεται μαζί του λέω εγώ τώρα..αν θες δηλαδή..δεν πιέζω.. ;) )
Αναμένωωωωωωωω..

Ενεσούλα είπε...

Kαλησπέρα σε όλους.
@Αντώνη,
σίγουρα το Ηράκλειο είναι μια μεγαλούπολη και όχι μια γραφική, παραθαλάσσια πόλη νησιού.
Έχει βιομηχανική περιοχή, αλλά δεν ξέρω αν είναι αξιόλογη, χαχαχα!
Δεν ξέρω αν θα βάλω από όλο το νομό φωτογραφίες, σίγουρα όμως κάποια στιγμή θα κάνω ένα ποστ για το Φόδελε, το χωριό της μαμάς μου και γενέτειρα του Ελ Γκρέκο.

Ενεσούλα είπε...

@άρτου,
έλα γλυκιά μου και θα σου βρούμε και Κρητικό.
Έτσι κι αλλιώς, εγώ πάντα κινούμουν... βορειότερα!

Ενεσούλα είπε...

@τρελοτουρίστρια,
καμιά σχέση με πριν 8 χρόνια, περίμενε να δεις!

Ενεσούλα είπε...

@ ώρα του τέλους,
καλώς να ορίσεις!
Οι Κρητικοί φημιζόμαστε για τη φιλοξενία μας, εξάλλου!

Ενεσούλα είπε...

@Κίτσε,
έλα μωρέ, δεν είναι και χάλια!:Ρ

Ενεσούλα είπε...

@Σκουλίκι,
σ'ευχαριστώ.
Θα περάσω να δω!

Ενεσούλα είπε...

@Μαντ,
άντε ξεκούνα ντε!
Σε περιμένω!
Θα σου ανοίξω την όρεξη με τις φωτό και θα έρθεις!

αντωνης είπε...

Μονο τον καμπο της Μεσσαρας να βαλεις Ενεσουλα, δε χρειαζεται τιποτα άλλο.
Α, και μου αρεσει πολυ η Μυρτια.

Και απο το Ηρακλειο, το σημειο που ειναι το γηπεδο του Εργοτελη, το Μαρτινεγκο και ο ταφος του Καζαντζακη. Μαγικο σημειο!!!

Φιλια στο δημοκρατικο Ηρακλειο!
:)))

Ενεσούλα είπε...

@Στραντάστ,
θα έχει φωτό από τον τάφο του Καζαντζάκη, είναι πολύ σημαντικός συμπολίτης μου, εξάλλου.

Πιστεύω αύριο να καταφέρω να βάλω το ποστ.
Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά, πολλά φιλάκια.

αντωνης είπε...

Ετσι μπραβο Ενεσουλα. Αν ειναι και βραδινη η φωτο ή απογευματινη...

:)

Σπύρος είπε...

Kαλημέρα :)...κλαψ! δεν εχω παει κρητη αλλα ευχομαι καποια στιγμη να το κάνω το ταξίδι:) φιλια πολλα :) τελειο το ποστακι

Ανέστης Μ. είπε...

2 χρόνια ήμουν φοιτητής στο ηράκλειο, 2 χρόνια τώρα λείπω.. τα λόγια σου είναι άκρως επιτιμητικά για την πόλη. Μπορώ να πω ότι με τη συνδρομή των φωτογραφιών έχεις βελτιώσει κατά πολύ την πραγματικότητα.. Περιμένω τις επόμενες φωτογραφίες με τη δική σου οπτική γωνία η οποία μάλλον θάναι κατα τι ρεαλιστικότερη.. Χαιρετώ

Ενεσούλα είπε...

@Lockheart,
έλα, σε καλώ εγώ!

@Ανέστη,
πάντα την πόλη των σπουδών μας τη βλέπουμε κάπως "με κακό μάτι".
Μόνο μετά από χρόνια τη θυμόμαστε με νοσταλγία.
Όπως και να έχει οι φωτογραφίες δε λένε ψέμματα.
Εγώ δεν περιμένω να δείτε την πιο όμορφη πόλη του κόσμου, αλλά όμορφα σημεία από την ασχημούλα πόλη που γεννήθηκα και αγαπώ.
πάω να το γράψω...

tzonakos είπε...

Ωραίες εικόνες και ωραία περιγραφή και περιήγηση στην ιστορία μιας πόλης που δεν επισκέφθηκα ακόμα.
Με φοβίζουν οι μεγάλες πόλεις.
Ελπίζω να αλλάξει προς οτ καλύτερο αφου με τόσο πολύ πληθυσμό τα πράγματα ειναι στριμωγμένα και αντιλαμβάνομαι οτι το Ηράκλειο διαφέρει απο την υπόλοιπη Κρήτη σε αυτό.
Δεν ξέρω αν θα προτιμούσα να ζήσω στο Ηράκλειο η στα Χανιά πχ.
Πάντως ειναι λογικό να υπάρχουν μεγάλες πόλεις γύρω απο μικρότερες και χωριά, όπως σε όλη την Ελλάδα, ετσι και στην Κρήτη.