Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Βερολίνο, λοιπόν! Μέρος Β'

Το Βερολίνο είναι μια σύγχρονη, μεγάλη μητρόπολη, με πολύ ξεχωριστό χρώμα, μοντέρνο κόσμο και διάθεση, αρκετά χαρούμενη και πολύ ενδιαφέρουσα.
Μια πόλη που μέχρι το 1990 ήταν κομμένη στα 2 και που πλέον, 17 χρόνια μετά, λίγα πράγματα θυμίζουν το θλιβερό παρελθόν.

Το Βερολίνο διατρέχει ο ποταμός Spree και έχει ένα μεγάλο πάρκο, το Tiergarten.
Έχει επίσης ένα μεγάλο και πολύ όμοφο ζωολογικό κήπο που αξίζει οπωσδήποτε μιας επίσκεψης (Berliner Zoologisher Garten).
Μια πολύ όμορφη που αξίζει να της αφιερώσεις αρκετές μέρες για να έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις πολλές από τις χάρες της, ακόμα κι εκείνες που δεν είναι πολύ εμφανείς στον βιαστικό τουρίστα των 2-3 ημερών.
Πέρασα 5 υπέροχες μέρες εκεί και ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα.
Λάθος χρόνο χρησιμοποίησα!
Σίγουρα θα ξαναπάω.
Αλλά ας αφήσω να μιλήσουν οι εικόνες!

Η διάσημη Πύλη του Βραδεμβούργου (Branderburger Tor) ,
πόλης κοντά στο Βερολίνο, πολύ χαραχτηριστικό σημείο της πόλης, ένα σήμα κατατεθέν με το άγαλμα της Θεάς Αθηνάς στην κορυφή (είναι γνωστή η λατρεία των Γερμανών στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό).


Ο Πύργος των Τηλεπικοινωνιών. Είναι πάνω από 600 μέτρα ψηλός και έχει παρατηρητήριο και εστιατόριο στην κορυφή απ' όπου βλέπεις όλο το Βερολίνο.

Το κόκκινο δημαρχείο του Βερολίνου (Berliner Rathaus).


Στο πάρκο Tiergarden βρίσκεται και το Σπίτι της Κουλτούρας (Haus der Kulturen der Welt), κάτι σαν το Μέγαρο Μουσικής. Eκεί υπάρχει και αυτό το στρογγυλό αλλοπρόσαλο άγαλμα που το ονομάζουν: "το γκαστρωμένο στρείδι" (!?) και το μεγάλο καμπαναριό με, αν θυμάμαι καλά, 170 τόσες καμπάνες, που την Κυριακή ακούγονται από όλη την πόλη.

Αυτό το αρχαιοελληνικότροπο κτήριο είναι το Κοινοβούλιο (Berliner Reichstag). Στην περίβολο έκαναν παρέλαση οι Ναζί.

Το δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του Βερολίνου είναι αρκετά εκτεταμένο, αν και λίγο μπερδεμένο. Τα τραίνα είναι τα S (υπέργεια) και U (υπόγεια). Μερικοί καινούριοι σταθμοί όπως αυτός της Friedrichstrasse, που βλέπεται εδώ από κάτω, έχουν πολύ ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά καθώς είναι γυάλινοι και εντυπωσιακοί. Γενικά στο Βερολίνο υπάρχουν αρκετά γυάλινα κτήρια κρατικά (όπως και το σπίτι της Καγκελάριου), στα πλαίσια της "διαφάνειας" που επιθυμούν να υπάρχει στην πολιτική σκηνή.


Υπολείμματα του τοίχους υπάρχουν πια λίγα. Πολύ φορτισμένο συγκινισιακά είναι το Σημείο Ελέγχου Τσάρλυ (Checkpoint Charlie), το σημείο που είχαν συναντηθεί τα τανκς των Αμερικάνων και των Ρώσσων. Εκεί υπάρχει ένα καφέ που το έκοβε το τοίχος στα 2!!!



Διασημότερη πλατεία του Βερολίνου είναι η Alexanderplatz, του ανατολικού Βερολίνου, γνωστή από το βιβλίο του Alfred Doblin, Berlin Alexanderplatz και την ταινία του R.W. Fassbinder.

Το Βερολίνο έχει πολλά μουσεία. Αξίζει μια επίσκεψη το μουσείο κινηματογράφου (εξάλλου γίνεται και φεστιβάλ σε αυτή την πόλη), αλλά αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι το Μουσείο της Περγάμου (Das Pergamon Museum), που βρίσκεται στο "Νησί των Μουσείων", με 5 μουσεία μαζεμένα και έχει αρχαιότητες από Μικρασιατικές πόλεις, Ρωμαϊκες, από τη Βαβυλώνα (βλέπετε το μπλε τοίχος) και Οθωμανικές.


Το Potsdam είναι μια πόλη πολύ κοντά στο Βερολίνο που πραγματικά αξίζει μιας επίσκεψης.
Έχει πολύ όμορφο ιστορικό κέντρο και τα θερινά ανάκτορα του Sansoussi, που εντυπωσίασαν τις φίλες μου, αλλά όχι εμένα. Οι κήποι μου άρεσαν περισσότερο!


Αυτή είναι η Εκκλησία της Μνήμης (Kaiser-Wilhelm Gedachtniskirche). Μια εκκλησία που βομβαρδίστηκε κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και δεν την έφτιαξαν ποτέ, για να θυμίζει τη φρίκη του πολέμου.



Χαρακτηριστικό σνακ στους δρόμους του Βερολίνου είναι το carrywurst,λουκάνικο με κάρυ και κέτσαπ, που το πουλούν σε σταντς ή ακόμα και πλανόδιοι πωλητές, όπως βλέπετε!


Το αρκουδάκι είναι το σύμβολο του Βερολίνου.

Πήρατε, λοιπόν μια μικρή γεύση από αυτή την πολύχρωμη και ενδιαφέρουσα μητρόπολη.
Καλά μας ταξίδια, πάντα και να γεμίζει το μυαλό με εικόνες και εμπειρίες.
Φιλιά.

9 σχόλια:

Εφιάλτης είπε...

Η ενεσούλα η ταξιδιάρα....

Ψυχάκιας είπε...

Άψογη!

Ανώνυμος είπε...

mas taksidepses...

Μοιράιδα είπε...

Αχ!
τι να πω
δε βγαζω λέξη
μι λάικτ Μπερλίν σόου μάτς!
γιου μαστ τέικ μι γουιθγιου νεξτ τάιμ
άιντε!

KitsosMitsos είπε...

Τρομερό το Βερολίνο, όντως. Πολλά πράγματα να δεις, να κάνεις. Βλέπω το γύρισες. Εύγε!

Ενεσούλα είπε...

Ευχαριστώ παιδάκια!
σύντομα θα ενημερωθείτε και για άλλο ταξίδι που θα ακολουθήσει!;)
Φιλιά σε όλους και καλή βδομάδα.

Δημήτρης είπε...

Άντε πάλι μας ταξίδεψες έστω και νοητά. Καλημέρα

tzonakos είπε...

Πάρα πολύ καλό το θέμα και πολυ ενδιαφέρον το Βερολίνο.
Ξέρω ανθρώπους ερωτευμένους με την πόλη του Βερολίνου. Ειναι άραγε τόσο καλό;
Νομίζω οτι πρέπει να το επισκεφτώ.
Μην ρωτάτε πότε όμως :(

Ανώνυμος είπε...

Ελεος, ειναι το τειχος με ει και ο τοιχος με οι.