Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Οι (πικρές) αλήθειες που δε θα σας πουν για το θηλασμό

Γεννήσατε; Να σας ζήσει!
Σίγουρα έχετε ακούσει για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού, που είναι πραγματικά πολλά και σημαντικά, αλλά, αν είναι το πρώτο σας μωρό και είσαστε ανυποψίαστη,  σίγουρα κανείς δεν σας έχει ενημερώσει για τα μειονεκτήματά του.
Δε θέλω να σας τρομάξω, ούτε, φυσικά, να σας αποτρέψω, αλλά να σας προετοιμάσω...

1. Ο θηλασμός ΠΟΝΑΕΙ! Ειδικά στην αρχή όταν το μωρό αλλά και ο μαστός προσαρμόζονται, αλλά και κάθε φορά που γεμίζουν οι μαστοί γάλα, χωρίς να υπολογίσουμε παθολογικές καταστάσεις με κομμένες θηλές, μαστίτιδα κτλ. Επίσης, κατά τη διάρκεια του θηλασμού τις πρώτες μέρες κάνει συσπάσεις η μήτρα, πράγμα φυσιολογικό και θεμιτό, αλλά όχι ανώδυνο!

2. Ο θηλασμός είναι μεγάλη δέσμευση. Κατά τη διάρκειά του η μητέρα δε μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα. Ίσως λίγη τηλεόραση (κάψε κι άλλα εγκεφαλικά κύτταρα), λίγη κουβεντούλα (προϋποθέτει παρέα) αλλά με δυσκολία μπορείς ακόμα και να κάνεις ζάπινγκ, ή να απαντήσεις σε τηλέφωνο, ειδικά αν δεν έχεις φροντίσει να έχεις τα πάντα κοντά σου πριν αρχίσεις. Υπάρχουν περίοδοι (η διάρκειά τους και η ένταση εξαρτώνται από το παιδί) που το μωρό θα θηλάζει διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα, οπότε μπάι μπάι ύπνε, φαγητό, μπάνιο κτλ. Εγώ αυτά τα λέω "εκρήξεις ανάπτυξης" και θυμάμαι ότι η κόρη μου 2 μηνών με απομυζούσε για 3 24ωρα με δεκάλεπτα διαλείμματα ανά αλλαγή μαστού! Ο 20 ημερών γιός μου, καλόβολο γενικά μωρό, χθες τη νύχτα θήλαζε όλο το βράδυ με ένα μόνο 2ωρο ύπνο 5-7! Αυτά βέβαια μετά το τρίμηνο ομαλοποιούνται και το μωρό θηλάζει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερα ενδιάμεσα διαλείμματα. Υπομονή!

3. Ο θηλασμός σε ξεραίνει! Δέρμα ξερό και αφυδατωμένο, μαλλιά που πέφτουν και δίψα, δίψα, δίψα!
Πολύ καλή ενυδάτωση προσώπου αλλά και σώματος και πολλά υγρά. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα ποτήρι νερό ή χυμό ή γάλα και να αποφεύγετε τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά με καφεΐνη.

4. Οπωσδήποτε ξεχάστε μια για πάντα το όμορφο, στητό στήθος σας, ο πλαστικός χειρουργός κλέφτης θα γίνει; :Ρ
Και θέλω, τέλος, να δηλώσω και το εξής: Μεγαλύτερη μπαρούφα από τη δήλωση ότι "ο θηλασμός δυναμώνει το δεσμό μητέρας - παιδιού" δεν έχω ξανακούσει. 9 μήνες το μεγαλώνουμε μέσα μας, το θηλασμό περιμένουμε για να δυναμώσει το δεσμό, χαχαχα!

Αν βέβαια καταλάβατε ότι είμαι ενάντια στο θηλασμό... ΚΑΝΑΤΕ ΛΑΘΟΣ!!!
Τα πλεονεκτήματά του είναι τεράστια με πρώτο και σημαντικότερο την ανοσία που προσφέρει στο ευαίσθητο μωράκι από τα αντισώματα της μαμάς, το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στο παιδάκι μας, μετά από το ότι το φέραμε στον κόσμο.
Επίσης ο θηλασμός είναι οικονομικός και  πρακτικός καθώς δε χρειάζονται αποστειρώσεις, μπουκάλια κτλ και μπορείς να τον κάνεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Θήλασα την κόρη μου 6,5 μήνες και τουλάχιστον τόσο σκοπεύω να θηλάσω και το γιο μου.
Και αισθάνομαι τυχερή που τα κατάφερα παρόλο που το κομμάτι της δέσμευσης με τσακίζει. Αν είχα ένα φορητό μαστό θα ήμουν πολύ χαρούμενη :ο!

Μανούλες, δεν είναι εύκολο πράγμα ο θηλασμός αλλά ας μη στερήσουμε αυτό το πολύτιμο δώρο από τα μωράκια μας.













4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

PAIXTOY

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Πέρασα οπως κάνω παντα στους φιλους για ν αφησω τις ευχες μου.Πασχαλινες δεχτείτε ευχες απο την καρδια βγαλμένες,ολες οι μέρες της ζωής σας να είναι αναστημένες.Καλη Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάποια που τα είπε σωστά κι έξω από τα δόντια! Μακάρι όλα αυτά να τα ήξερα πριν γεννήσω. Με είχαν ενημερώσει μόν για τα θετικά του θηλασμού. Τυχαίο? Αντί να κατηγορούμε τη βιομηχανία πίσω από το γάλα σε σκόνη ας δούμε λίγο τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή τη διαφήμιση που αφορά θηλασμό....

Unknown είπε...

Ελεος!!!η καθεμία μανούλα εχει το δικαίωμα να κανει οτι θελει βεβαια αλλα οποια εχει θηλάσει με την ψυχη της και οχι αναγκαστικά για 6 μηνες καταλαβαινει και γνωριζει για τον δεσμό που δημιουργείται ανάμεσα σε μαμα και μωρο, εκατοντάδες έρευνες το εχουν αποδείξει, σχολια τυπου "Και θέλω, τέλος, να δηλώσω και το εξής: Μεγαλύτερη μπαρούφα από τη δήλωση ότι "ο θηλασμός δυναμώνει το δεσμό μητέρας - παιδιού" δεν έχω ξανακούσει."ειναι εντελώς ανακριβή και ισως προέρχονται μονο απο προσωπική εμπειρία. Θηλαζω αποκλειστικά 15 μηνες και προχωράμε γερα!εννοείται οτι ειναι μια τεραστια δέσμευση που ομως θα το εκανα ξανα και ξανα και ξανα γιατι οπως και να το κανουμε το γεγονός οτι δεν εχει αρρωστήσει ουτε μια φορα στους 15 μηνες το θεωρω αρκετο για να μην με νοιαζει που το στήθος μου εχει χαλαρώσει ή που δεν δέχεται πιπίλα ( θετικο βέβαια για την ιδια) αρα εχω αναλάβει και αυτον τον ρολο! Εγω προσωπικα θα στεναχωρηθώ πολυ οταν η μικρη σταματήσει να εχει αυτην την "αναγκη" γιατι το συναισθημα που νιωθω οταν "πιπιλαει" και με κοιτάει κατάματα και μου γελάει με το στήθος στο στόμα και ξερω οτι τωρα το παιδι και εγω ειμαστε σε κατασταση νιρβάνα, δεν το αλλάζω με τίποτα!!!