Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Οροπέδιο Λασιθίου







Πριν από 1 μήνα, περίπου, περάσαμε 2 μέρες στο πανέμορφο οροπέδιο Λασιθίου και σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραία να μοιραστώ μαζί σας φωτογραφίες και πληροφορίες γι αυτό το ιδιαίτερο και πανέμορφο κομμάτι της Κρήτης.

"Οροπέδιο Λασιθίου, γενέτειρα θεών και τόπος ευνοημένος από τη φύση. Από τις λίγες περιοχές της Μεσογείου με μόνιμη κατοίκηση στο υψόμετρο πάνω από 800 μ. το Οροπέδιο του Λασιθίου με κλίμα εύκρατο και υγιεινό ανοίγεται στις δυτικές κλιτύες του Ιερού Ορους της Δίκτης στο ανατολικό τμήμα της νήσου Κρήτης. Εχει διαστάσεις 11 ΚΜ μήκος στον άξονα Ανατολή - Δύση και 6 ΚΜ στον άξονα Βοράς - Νότος και εμβαδόν 25 τετρ. χλμ.

Η υπόλοιπη έκταση της περιοχής αποτελείται από μικρότερα Οροπέδια όπως του Λιμνακάρου και Νησίμου και από ένα μεγάλο μέρος των ορεινών όγκων που το περιβάλουν όπως Δίκτη, Σελένα, Λασιθιώτικα βουνά , Καθαρό, Τσιβί, Αφέντης κτλ. Με 16 χωριά Πινακιανό, Λαγού, Τζερμιάδων, Μαρμακέτο ,Μέσα Λασίθι, Μέσα Λασιθάκι, Αγιος Γεώργιος, Αγιος Κωνσταντίνος, Κουδουμαλιά , Αβρακόντε, Καμινάκι ,Μαγουλάς, Ψυχρό, Πλάτη, Αγιος Χαράλαμπος, Κάτω Μετόχι και πληθυσμό 4220 κατοίκους (τελευταία στοιχεία 1998) με τάσεις μείωσης τα τελευταία χρόνια αλλά και διατήρησης της τοπικής παράδοσης."
Πηγή:http://www.lasithinews.gr

"Το Οροπέδιο Λασιθίου βρίσκεται περίπου 25 χλμ. νότια από τα Μάλια και λίγο μακρύτερα από τον Λιμένα Χερσονήσου, καλλιεργείται από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού και ήταν το τελευταίο προπύργιο αντίστασης των Μινωιτών στην επέλαση των Δωριαίων, τον 4ο αιώνα π.Χ. Από τις λίγες περιοχές της Μεσογείου με μόνιμη κατοίκηση στο υψόμετρο γύρω στα 850 μέτρα, ανοίγεται στις δυτικές κλιτύες του ιερού όρους της Δίκτης. Τόπος ευνοημένος από τη φύση, συνδυάζει μοναδική πανοραμική θέα και ομορφιά, με ιστορικά μνημεία, που επιβεβαιώνουν την αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια. Στις μέρες μας εκείνο που έκανε γνωστό το Οροπέδιο είναι οι περίφημοι μύλοι. Πρόκειται για ανεμόμυλους και αλευρόμυλους, φτιαγμένοι οι περισσότεροι από τους Ενετούς, και Πελοποννήσιους εποίκους στα τέλη του περασμένου αιώνα, με σκοπό την ύδρευση του Οροπεδίου. Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε τη μονή της Κρυσταλλένιας, κτισμένη σε υψόμετρο 850 μ., το καταπληκτικό φαράγγι του Χαυγά, τις Λινιές, διώρυγες αποστραγγίσεως, φτιαγμένες από τους Ενετούς, αλλά και το Ψύχρο, όπου βρίσκεται το Δίκταιον Άντρο, το σπήλαιο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας. Γύρω από το Οροπέδιο υπάρχουν συνολικά 16 γραφικά χωριά, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός δρόμου 23χλμ. Το μεγαλύτερο είναι το Τζερμιάδο, πρωτεύουσα της επαρχίας, που συγκεντρώνει και τους περισσότερους επισκέπτες. Πολύ κοντά στον οικισμό βρίσκεται το σπήλαιο της Τράπεζας, με σταλακτίκες, σταλαγμίτες και λείψανα Νεολιθικής εποχής."
Πηγή: www.ert.gr

Στο Τζερμιάδο ή Τζερμιάδων όπως αρχικά λέγονταν, την "πρωτεύουσα" του οροπεδίου και συγκεκριμένα σε μια παλιά γειτονιά (μαχαλά) του χωριού, βρίσκεται το συγκρότημα διαμερισμάτων "Αργουλιάς", όπου μείναμε.


Τα βασικά αξιοθέατα της περιοχής είναι:

Δικταίο Άντρο


Το Δικταίο Άντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, πάνω από το χωριό Ψυχρό στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1020μ. Θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εκεί η Ρέα, κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου γέννησε τον Δία.

Το σπήλαιο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πλήθους Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων που έχουν κατά καιρούς ανασκάψει το εσωτερικό του. Ευρήματα νεολιθικά, μινωικά, υστερομινωϊκά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά αποδεικνύουν τη συνεχή χρήση του από τον άνθρωπο, κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς.

Το σπήλαιο έχει έκταση 2.200 τμ και είναι επισκέψιμο. Το συνολικό μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μ. Στο εσωτερικό του υπάρχει πλούσιος διάκοσμος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και μία γραφική λίμνη."

Πηγή: Βικιπαίδεια

Ανεμόμυλοι



"Το πλέον αξίολογο συγκρότημα ανεμόμυλων που σώζεται στην Κρήτη βρίσκεται στο Σελί Αμπέλου στο Οροπέδιο Λασιθίου. Χτισμένο στην προς βορράν είσοδο του οροπεδίου Λασιθίου χαρακτηρίζει όλη την περιοχή. Πρόκειται για τους 24 σωζόμενους σήμερα (από τους 26 αρχικούς) ανεμόμυλους από τους οποίους οι 7 εκτείνονται νότια του δρόμου εισόδου προς το οροπέδιο και οι υπόλοιποι στην βόρεια πλευρά του. Όλοι οι μύλοι έχουν κατασκευασθεί στον τύπο του "μονόπαντου" ή "αξετροχάρη" ανεμόμυλου. Οι ανεμόμυλοι αυτοί χρησίμευαν για να αλέθουν οι Λασιθιώτες και οι άλλοι κάτοικοι της περιοχής. Η ύπαρξή τους αναφέρεται από την εποχή της ενετοκρατίας. Ειδικότερα οι μύλοι της Αμπέλου μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία αυτή από το τέλος του 19ου αι. από τη θέση Ζάρωμα που βρίσκεται κοντά στο χωρίο Ποτάμοι. Ο τύπος των μονόπαντων ανεμόμυλων που αλέθουν σε μία σταθερή θέση, δηλαδή σε μια κατεύθυνση του αέρα απαντά σήμερα στην Κρήτη και στην Κάρπαθο με ειδικό χαρακτηριστικό ότι οι κρητικοί είναι πιο επιμελημένοι και κομψοί.

Χρυσούλα Τζομπανάκη, αρχιτέκτων-αρχαιολόγος"



Παναγία η Κερά

Το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Κεράς βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πριν το οροπέδιο Λασιθίου, κοντά στο χωριό Κριτσά.Ιδρύθηκε στα τέλη του 13ου και στις αρχές του 14ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες που κοσμούν το ναό. Διακρίνονται για την ιδιαίτερη θεματολογία τους, όπως οι 14 παραστάσεις με σκηνές από την άγνωστη ζωή της Παναγίας και για την αισθητική τους άποψη που αγγίζει την τελειότητα.

Η θαυματουργή εικόνα της μονής,η εικόνα της Βρεφοκρατούσης Παναγίας, που λέγεται ότι δακρύζει στις παρακλήσεις των πιστών, είναι αντίγραφο της αυθεντικής, που κλάπηκε το 1498, από έναν έμπορο κρασιού που λίγο αργότερα πέθανε, σήμερα βρίσκεται σε εκκλησία της Ιταλίας.

Η εικόνα με την ίδια προσωνυμία που βρίσκεται στο Τέμπλο του Καθολικού της Μονής είναι έργο του 1795 από άγνωστο ζωγράφο.

Ο Γάλλος καθηγητής Vict. Roulin το 1843 βεβαιώνει ότι: «Στα Λασιθιώτικά βουνά λατρεύουν μία εικόνα, που πιστεύουν πως ήρθε από την Κωνσταντινούπολη. Αυτή, λοιπόν, την εικόνα οι Τούρκοι κατακτητές την μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη. Όμως η εικόνα ξαναγύρισε στη Μονή. Αυτό έγινε τρεις φορές. Τότε την έδεσαν σε μια κολόνα στην αυλή της Μονής, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα. Στο Λασίθι είναι γνωστή ως Παναγία η Κεραδιανή.

Λάσινθος, οικολογικό πάρκο.

Τα τελευταία χρόνια, στο χωριό Άγιος Γεώργιος, έχει φτιαχτεί με μεράκι ένα οικολογικό πάρκο, όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την φύση, με την καλλιέργεια της γης, την συλλογή του καρπού και τη δυνατότητα να γνωρίσει ζώα της κρητικής υπαίθρου.
Ο επισκέπτης μαθαίνει τα μυστικά της κρητικής κουζίνας ενώ μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία παρασκευής γλυκών του κουταλιού, μελιού, κρασιού, ρακής καθώς και τη διαδικασία αποξήρανσης και τυποποίησης αρωματικών φυτών.

Επίσης μαθαίνει να κατασκευάζει κεραμικά και να χρησιμοποιεί τον αργαλειό.

Ωραία επιλογή για το καλοκαίρι, κυρίως για όσους έχουν παιδιά, εμείς, μέσα την καρδιά του χειμώνα, είδαμε τα λίγα ζωάκια που έχουν παραμείνει στο πάρκο (τα άλλα ξεχειμωνιάζουν στα πεδινά) και φάγαμε πολύ καλά στην ταβέρνα του πάρκου, με καταπληκτική θέα προς το οροπέδιο.

Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστική και να σας έπεισα ότι το οροπέδιο του Λασιθίου αξίζει την προσοχή και την επίσκεψη σας.

3 σχόλια:

Πίκος Απίκος είπε...

Όντως ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος να το επισκεφτεί κάποιος. Την περίοδο του καλοκαιριού είναι σίγουρα πιο γοητευτικός προορισμός μιας και την περίοδο που πήγαμε εμείς δεν παύει να ακολουθεί την μοίρα όλων των αραιοκατοικημένων περιοχών του Ελλαδικού χώρου. Σίγουρα πάντως ένα μέρος για να ξεφύγει το μυαλό και να χορτάσει με φρέσκες υπέροχες εικόνες.

Θα ήθελα να ξαναπάω το καλοκαίρι μια βόλτα πάντως, για να δω το Eco Park σε φουλ πληρότητα από πλευράς ζώων και δραστηριοτήτων.

αντωνης είπε...

Ειχαμε ανεβει στο οροπεδιο την πρωτη φορα που κατεβηκαμε στο Ηρακλειο.
Περσι πηγαμε μεχρι την Κριτσα.

Απο τα πιο ομορφα μερη ειναι το οροπεδιο, σιγουρα θα το επισκεφθουμε και παλι οταν κατεβουμε.

Καλα να περνατε ενεσουλα + πικο.

Καλημερες!
:)

tzonakos είπε...

Ειχα ακούσει διάφορα για κείνο το μέρος και βλέπω οτι πράγματι ειναι όμορφο και ιδιαίτερο, απο τις εικόνες βλέπω οτι εκπέμπει μια ξεχωριστή ενέργεια ο τόπος αυτο ο τόσο αρχαίος.
Απο άποψη μεγέθους δεν κατάλαβα καλά πόσο μεγάλο ειναι ; Δεν πρέπει να ειναι μικρή τοποθεσία, λογικά θα ναι αρκετά μεγάλο.
Επιτέλους νέο πόστ Ενεσούλα ;
Καλό απόγευμα.