Πως μου ήρθε τώρα αυτό, ε;
Έχω να γράψω καιρό, πέρα από τα ταξιδιωτικά μου και η αλήθεια είναι ότι με έχει πιάσει και μια βαρεμάρα για το μπλόγκινγκ γενικότερα, ίσως γιατί ακόμα αναδιοργανώνω την προσωπική μου ζωή και εκτός νετ περνάω καλύτερα.
Δουλεύω όμως σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την περασμένη Τετάρτη έκανα αυτό το μάθημα στους σπουδαστές μου των ΤΕΙ και σκέφτηκα: "Γιατί να μη μιλήσω γι αυτό το θέμα; Είμαι αρκετά αρμόδια και υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση στον κόσμο σχετικά."
Δε θα γίνω πολύ επιστημονική και ούτε κατά διάνοια σκοπεύω να γίνω πολύ περιγραφική ή μελό.
Εγκεφαλικός θάνατος είναι ο θάνατος του εγκεφάλου και συγκεκριμένα του εγκεφαλικού στελέχους, υπεύθυνου για όλες τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.
Ο εγκεφαλικός θάνατος ισούται, αν αποδειχθεί, με θάνατο του ασθενούς και είναι η μόνη περίπτωση που έχουμε το δικαίωμα να αποσυνδέσουμε από τα μηχανήματα (όχι, δε θεωρείται ευθανασία) και να απευθυνθούμε στους συγγενείς για να υπογράψουν για τη δωρεά οργάνων σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ανεπάρκειες και περιμένουν σε λίστες.
Παλιότερα, όταν δεν υπήρχε η δυνατότητα να διατηρηθούν κάποιες ζωτικές λειτουργίες για κάποιες μέρες, ο άνθρωπος με μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη κατέληγε μέσα σε λίγες ώρες.
Με την πρόοδο της επιστήμης κατέστη δυνατή η διατήρηση του οργανισμού (και κάποιων οργάνων του) για κάποιες ώρες ή μέρες, ακόμα κι αν έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος.
Είναι η μοναδική περίπτωση που, τουλάχιστον στη χώρα μας, μπορεί κάποιος να γίνει δωρητής οργάνων.
Ο εγκεφαλικός θάνατος μπορεί να επέλθει μετά από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, ή μετά από μια μεγάλη αυτόματη εγκεφαλική βλάβη, όπως είναι η ρήξη κάποιου εγκεφαλικού ανευρύσματος.
Είναι κάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί σε μερικές μέρες ή ώρες μετά την κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αλλά αν συμβεί είναι οριστική και μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Ενδείξεις υπάρχουν και δίνουν σαφή εικόνα (κυρίως αξονική τομογραφία, κλινική εικόνα με επίπεδο συνείδησης, ενδοκράνια πίεση, αξιολόγηση οφθαλμικών κορών κ.α) αλλά απόδειξη και νομική κάλυψη αποτελεί μονάχα το "τεστ εγκεφαλικού θανάτου", που είναι μια σειρά από δοκιμασίες που διεξάγονται από 3 ειδικευμένους γιατρούς, διαφορετικών ειδικοτήτων, 2 φορές, με διάστημα ανάμεσα στα 2 τεστ τουλάχιστον 12 ωρών και αφού αποκλειστούν αιτίες άλλες (π.χ. διαταραχή ηλεκτρολυτών) που μπορεί να προκαλέσουν κώμα.
Μόνο μετά από 2 θετικά, υπογεγραμμένα τεστ μπορεί να δοθεί το ο.κ. για να γίνει η προσέγγιση των συγγενών για δωρεά οργάνων και να προχωρήσει η διαδικασία ή να αποσυνδεθεί ο ασθενής.Κι εδώ είναι η αιτία που αποφάσισα να κάνω αυτό το ποστ.
Όπως μπορείτε να δείτε και από τη σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, η Ελλάδα έρχεται τελευταία σε αριθμό μεταμοσχεύσεων στην Ε.Ε., παρόλο που και επιστημονικά υπάρχει η κατάρτιση και η δυνατότητα αλλά και ο αριθμός ατόμων με εγκεφαλικό θάνατο είναι αυξημένος, λόγω των τροχαίων (και με μηχανή).
Οι αιτίες είναι κυρίως η παραπληροφόρηση και η τρομολαγνεία (αυτοί κάνουν εμπόριο οργάνων και θα τον σφάξουν ζωντανό), η ελλιπής ενημέρωση αλλά, πιθανόν και ιδιοσυγκρασία του Έλληνα με τον υπερβολικό συναισθηματισμό, τις θρησκευτικές δοξασίες και την τάση για αμφισβήτηση, άρνηση και εμμονή.
Η αλήθεια είναι ότι πολύ δύσκολα θα πεισθούν οι γονείς του 20χρονου παληκαριού που είχε τροχαίο ότι ο γιος τους είναι νεκρός, όσα πιστοποιητικά κι αν τους παρουσιάσουν, εφόσον τον βλέπουν σε ένα κρεβάτι, με την καρδιά του να χτυπά και το στήθος του ν' ανεβοκατεβαίνει.
Αν δε τύχει να είναι μάρτυρες και σε κάποια ακούσια κίνηση, απόρροια του νωτιαίου σοκ (έχω δει με τα μάτια μου νεκρή 19χρονη να σηκώνεται καθιστή σχεδόν στο κρεβάτι και να ξαναπέφτει, όταν την ετοιμάζαμε για το νεκροτομείο!!!), τότε δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να πεισθούν να υπογράψουν για τη δωρεά οργάνων.
Αυτή, δυστυχώς είναι η παιδεία του Έλληνα.
Εδώ δε θα κατηγορήσω τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, καθώς θυμάμαι την προβολή περιπτώσεων όπως του Αυστραλού πατέρα αλλά και επειδή απαγορεύεται να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία του δότη.
Αυτό είναι κυρίως θέμα παιδείας και κουλτούρας και είναι ευθύνη της πολιτείας να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει κάθε Έλληνα πολίτη πάνω σε ένα τέτοιο δύσκολο, αλλά ζωτικής σημασίας για κάποιους ανθρώπους θέμα.
12 σχόλια:
Πολύ καλά κάνεις και το θίγεις το θέμα! Αξίζει σίγουρα την προσοχή μας.
Καλημέρα
αχ βρε ενεσούλα. εδώ αίμα που είναι απλούστερο δεν πάνε να δώσουν, θες εσυ να προχωρήσει τόσο ο έλλην που να γίνει και δωρητής οργάνων?
Ενεσουλα μου γεια σου πολυ ωραια η ενημερωση που μας εκανες, ειμαι δωρητης οργανων, αλλα να σου πω μεσα μου επειδη δεν υπαρχει σωστη ενημερωση φοβαμαι, ακριβως αυτο που νομιζουν ολοι θα με σφαξουν ζωντανη?????Γραε κι'αλλα ειναι πολυ ενδιαφερων θεμα.Νασαι καλα
Πραγματικά ειναι λεπτό το θέμα και μπράβο σου που το αναφέρεις. Χρειαζόμαστε περισσότερη παιδεία και ενημέρωση :)....
Ειναι ενα πολυ δύσκολο θέμα κυρίως επειδή υπάρχει καχυποψία.
Η καχυποψία καλλιεργείται εξ αιτίας του γνωστού θέματος με τα φακελάκια των γιατρών.
Οταν ο πολίτης ξέρει οτι τα παίρνουν, ειναι εύκολο να υποθέσει οτι αν τα πάρουν απο άλλον για ενα συκώτι, θα του σφάξουν τον δικό σου για να του το πάρουν !
Οι γιατροί ευθύνονται για το χάλι στο θέμα αυτό.
Πείσε με για το αντίθετο !
Κατα τα άλλα η δωρεά οργάνων ειναι δώρο ζωής, οτι καλύτερο μπορεί να κάνει ενας άνθρωπος για συνάνθρωπο.
Δε νομίζω ότι είναι θέμα μόνο των γιατρών ή των ΜΜΕ.
Η κοινωνία μας έχει στηριχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στον ατομικισμό και το κέρδος. Ιδέες σαν τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά δεν είναι πρώτες στη λίστα των προτεραιοτήτων μας...
Καλησπέρα :)
Πολύ δύσκολο θέμα ενεσουλα μου και πολύ καλά έκανες και το έθιξες. Ένα πολύ καλό παράδειγμα ο πατέρας του νεαρού Αυστραλού που τόσο άδικα σκοτώθηκε το καλοκαίρι σε κάποιο νησί μας όταν ήρθε για διακοπές και αυτός ο ερμος πατέρας ταξιδέψε τόσο μακριά να πάρει πίσω το νεκρό παλικάρι του και είχε το κουράγιο να πει ~ ναι θέλω να ζήσουν άλλοι άνθρωποι από τα όργανα του παιδιού μου
είσαι υπέροχη, νομίζω μου ταιριάζεις
λες να γράφουμε συνεταιρικά τώρα??? χαχαχα
ελπίζω να είναι όλα τέλεια φάτσα!
Όποιος φοβάται να γίνει φανερά δωρητής οργάνων, αλλά επιθυμεί κάτι τέτοιο μπορεί απλά να το κάνει γνωστό στους δικούς του, δε χρειάζεται να γραφτεί σε κάποια λίστα.
@Τζονάκο, οι γιατροί δεν ευθύνονται και γι αυτό, ποτέ κάτι τέτοιο δεν είναι απόφαση ενός και το τεστ του εγκεφαλικού θανάτου μπορεί να γίνει παρουσία του οποιουδήποτε ενδιαφέρεται, δε γίνεται "κεκλεισμένων των θυρών".
Απλά, όπως είπα και επεσήμαναν και κάποιοι από εσάς, υπάρχει μεγάλη άγνοια και παραπληροφόρηση.
Ευχαριστώ για τα σχόλια και το ενδιαφέρον σας
Για τέτοιο θέμα, πολύ βιαστική η τοποθέτησή σου. Κατανοητή η έλλειψη χρόνου.
Την καλημερα μου.
Περασα για ευχες, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
όταν μέχρι χθές οι επιστήμη έκοβε στομάχια επειδή είχαν έλκος που τελικά μπορούσαν να γίνουν καλά με μιάς βδομάδας αντιβίωση .
Μιλάμε για τέστ εγγεφαλικού θανάτου και για ελληνική παιδεία
ποτέ δεν ξέρεις ποιόν να εμπιστευτείς
πολύ λεπτό το θέμα για να βγάζουμε
κορώνες του τύπου στην ελλάδα δεν ξέρουμε
εντάξει και στην ευρώπη ξέρουν αλλα
τα μοσεύματα απο ινδία και αφρική πάνε κ ερχονται
καλο σου ΠΑΣΧΑ
Δημοσίευση σχολίου