Πέρυσι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μια συνάδελφος από τον Αγ. Νικόλαο, η Λία, μου έδωσε αυτή την δύσκολη συνταγή για ένα εντυπωσιακό, χριστουγεννιάτικο κορμό, πολύ νόστιμο και όμορφο.
Τον έφτιαξα και ενθουσίασα κι εγώ με τη σειρά μου αυτούς που τον είδαν και τον δοκίμασαν. Φέτος λέω να τον φτιάξω για την Πρωτοχρονιά, που θα έρθει κι "εκείνος".
Δοκιμάστε κι εσείς αν θέλετε κάτι διαφορετικό γι αυτές τις γιορτές και καλή επιτυχία.
Υλικά
Παντεσπάνι:
6 αυγά
2 βανίλιες
1,5 φλιτζάνι φαρίνα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Γέμιση:
500γρ σαντιγί (την πράσινη, τη φυτική)
175γρ κουβερτούρα
3 κρόκους αυγών
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
3 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά κονιάκ
Σιρόπι:
1 ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα το παντεσπάνι.
Χτυπάμε τ' αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες και όταν αφρατέψουν και πάρουν το χρώμα του λεμονιού, προσθέτουμε το αλεύρι.
Στο μεγάλο ταψί του φούρνου απλώνουμε λαδόκολλα, βάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20', σε αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αναποδογυρίζουμε ζεστό πάνω σε μια νωπή πετσέτα.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τυλίγουμε με την πετσέτα το παντεσπάνι σε ρολό. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε το σιρόπι για 5' και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη γέμιση.
Χτυπάμε τη σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί. Μια καλή ιδέα είναι να την βάλουμε σε σακουλάκι τροφίμων, το οποίο θα βουτήξουμε σε βραστό νερό και μετά θα κάνουμε μια τρύπα στην άκρη και θα αδειάσουμε την κουβερτούρα στο μείγμα, εύκολα και καθαρά!
Ανακατεύουμε τους κρόκους με το γάλα, το πορτοκάλι και το κονιάκ.
Αναμιγνύουμε με την κουβερτούρα και τη σαντιγί.
Έτοιμο το μείγμα της γέμισης σε ανοικτό καφέ χρώμα.
Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι. Παίρνουμε το σιρόπι και το ραντίζουμε ομοιόμορφα.
Μετά, απλώνουμε τη μισή γέμιση ομοιόμορφα και τυλίγουμε το παντεσπάνι με τη γέμιση σε ρολό.
Στη συνέχεια, κόβουμε τις άκρες με ένα κοφτερό μαχαίρι και με λίγη γέμιση στερεώνουμε τα δυο κομμένα άκρα σε δυο σημεία του κορμού, σα να είναι κούτσουρο κομμένο.
Μετά απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση απ' έξω.
Πριν μπει στο ψυγείο παίρνουμε ένα πιρούνι και κάνουμε κάθετες γραμμές κατά μήκος του κορμού.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και 2 κλαδάκια γκυ, για πιο αληθοφανές αποτέλεσμα!
Καλή, γευστική χρονιά!
Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008
Χριστουγεννιάτικος Κορμός
Ετικέτες
ποικίλης ύλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
6 σχόλια:
Καλημέρα ενεσούλα,
ωραίο γλυκό είναι πειρασμός!!!!!
Καλώς να το δεχτείς το μωρό σου!!
Να περάσετε τέλεια και να έχετε μια ευτυχισμένη χρονιά μαζί! Και μετά άλλη μία, κι άλλη μία, κι άλλη μία...
Φιλιά πολλά!!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟ ΕΣΒΗΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ.ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΡΤΗΣ Ο ΑΑΤΟΝ ΤΟ ΜΠΙΝΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΕΣΒΗΣΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ.
ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ.
ευκολο φαινεται! θα το δοκιμασω αποψε κιολας, αλλα αν δε βγει καλος το κριμα στο λαιμο σου! χαχαχα
φιλια πολλά κουκλα μου :-D
Τον έφτιαξα και φέτος.
Μμμμμ, και νόστιμος και όμορφος!
Καλέ, για τον κορμό μιλάω...:Ρ
Καλός να το δεχθείς και καλά να περάσετε.
Σε πάω κόντρα με την σοκολατόπιτά μου
Δημοσίευση σχολίου