Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008

Mήπως δε μπορείτε να φουσκώσετε ένα μπαλόνι;


Σήμερα, 19/11, είναι η παγκόσμια ημέρα για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τη γνωστή...άγνωστη νόσο, τη πιο συχνή νόσο των καπνιστών.Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας έχουν προσβληθεί 500.000 άνθρωποι.

Η Χ.Α.Π. είναι μια νόσος με χαρακτηριστικό τη στένωση των πνευμονικών βρόγχων, με αποτέλεσμα ν'αδειάζουν δύσκολα οι πνεύμονες στην εκπνοή. Αυτό οδηγεί σε δύσπνοια και αίσθημα εύκολης κόπωσης.


Αν είστε καπνιστές και άνω των 40 ετών και έχετε τον γνωστό πρωινό τσιγαρόβηχα με φλέματα και εύκολη κόπωση, τότε πιθανότατα έχετε ΧΑΠ.

Πρέπει ν'απευθυνθείτε σε πνευμονολόγο, να υποβληθείτε σε σπειρομέτρηση και ν'ακολουθήσετε την κατάλληλη αγωγή.

Αν σας είναι δύσκολο να φουσκώσετε ένα μπαλόνι και συνυπάρχουν και 3 από τα 5 παρακάτω τότε ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στον πνευμονολόγο.*Ενεργός ή πρώην καπνιστής*Πάνω από 40 ετών*Καθημερινός, συχνός βήχας*Φλέματα 1 ή 2 φορές την ημέρα*Δυσκολία στην αναπνοή περισσότερο από τους συνομήλικούς σαςΗ θεραπεία της ΧΑΠ περιλαμβάνει την άμεση διακοπή του καπνίσματος, τη χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων, ακόμα και την οξυγονοθεραπεία στο σπίτι σε περίπτωση αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Αν σας φαίνονται ασήμαντα αυτά να σας συμπληρώσω ότι μια παρόξυνση ΧΑΠ (από μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού) μπορεί να οδηγήσει σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...Πηγή πληροφοριών:Φυλλάδιο Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας5 σχόλια:

skouliki είπε...

πωπω και τωρα σκεφτηκα οτι πανε 6 μηνες απο τοτε που το εκοψα

μπραβο μου

tzonakos είπε...

Τι να πω τωρα, με πέθανες ... πάω γιατρό σύντομα, δε μου φτάναν όλα τ' άλλα ....
Να σαι καλά Ενεσούλα :)

tzonakos είπε...

Πάντως μπαλόνι φουσκώνω.

Ενεσούλα είπε...

@Σκουλίκι,
μπράβο σου.
Κι εγώ παλιότερα ψιλοκάπνιζα, αλλά έχω πάνω από χρόνο που δεν, καθόλου!
Δυστυχώς, οι περισσότεροι υγειονομικοί καπνίζουν!:(
Δάσκαλε που δίδασκες δλδ!

Ενεσούλα είπε...

@Τζονάκο μου,
μακάρι καλέ μου αυτή η ανάρτηση να σε κάνει να κινητοποιηθείς στο να κόψεις το κάπνισμα.
Ευτυχώς να λες που το.. μπλόου ακόμα...το μπαλόνι!;)